Joods en christelijk rechts vinden elkaar in steun voor Israël

Nieuws

Joods en christelijk rechts vinden elkaar in steun voor Israël

Jim Lobe

10 oktober 2002

Conservatieve christenen in de Verenigde Staten zijn massaal voorstander van een oorlog tegen Irak en steunen Israël in zijn strijd tegen Palestijnse terroristen. Dat blijkt uit een opiniepeiling van een invloedrijke lobbygroep van conservatieve joden en christenen. De steun van christelijk rechts voor Israël betekent dat de traditioneel Democratisch gezinde joodse kiezers bij volgende verkiezingen mogelijk zullen overschakelen op de Republikeinse partij van president George W. Bush.

Ruim zeventig procent van de conservatieve christenen is voorstander van een aanval op Irak en twee derde steunt de harde aanpak van Israël in de Palestijnse bezette gebieden. Dat is tien procent meer dan het gemiddelde bij de Amerikaanse bevolking. Buiten de joden zijn conservatieve christenen de grootste supporters van Israël, zegt Ralph Reed, voorzitter van de organisatie Stand for Israël die de peiling organiseerde. Volgens medevoorzitter en rabbijn Yechiel Eckstein bewijzen de resultaten dat de Amerikaanse christenen belangrijke bondgenoten zijn. De verstandhouding tussen joden en christenen is de laatste zes maanden meer verbeterd dan in de afgelopen 25 jaar, aldus Eckstein.

Reed voorspelt dat de resultaten een belangrijke invloed zullen hebben op de volgende verkiezingen. De conservatieve christenen behoren immers tot de achterban van de Republikeinse partij van president Bush, waar 80 procent van de leden voorstander is van een oorlog tegen Irak. Twee derden van de Republikeinen zeggen Israël te steunen, tegenover 46 procent van de Democraten. De Amerikaanse joden stemmen traditioneel Democratisch: in 2000 kreeg Bush slechts 18 procent van het joodse electoraat achter zich. Volgens Reed zal dat aandeel bij de volgende presidentverkiezingen in 2004 dicht in de buurt komen van de 38 procent aanhang waarop Ronald Reagan in 1984 kon rekenen.

Conservatieve evangelische christenen maken ongeveer een derde van de volwassen bevolking van de Verenigde Staten uit. De groep werd voor het eerst politiek actief in 1976, toen ze de kandidatuur steunde van de herboren christen Jimmy Carter. Ontgoocheld door het progressieve beleid van Carter gingen ze toen deel uitmaken van de nieuwe rechterzijde die Ronald Reagan in 1980 aan de macht hielp.

De Israëlische Likoed-partij dingt eveneens naar de gunsten van de conservatieve christenen in de hoop dat zij zich om theologische redenen zouden verzetten tegen een teruggave van de Westelijke Jordaanoever aan de Arabieren. De aartsconservatieve dominee Jerry Falwell kreeg naar verluidt in 1979 al een privé-jet van de Israëlische regering. Christelijke organisaties die de bouw van kolonies in de bezette gebieden financieel steunden kregen in ruil groepsreizen door Israël aangeboden.

Uit de peiling bleek verder dat niet zozeer theologische motieven aan de grondslag liggen voor de sympathie voor Israël. 56 procent van de ondervraagden noemde een politieke reden, zoals de democratische waarden in Israël, de solidariteit in de strijd tegen het terrorisme en de rol van Israël als veilige thuishaven voor joden in de diaspora. Slechts 35 procent haalde de nieuwtestamentische voorspelling aan dat de heropbouw van het oude joodse rijk van koning David het begin inluidt van het einde der tijden en de tweede komst van Christus op aarde.

Stand for Israël heeft intussen een video gemaakt die op 20 oktober in tienduizenden kerken te zien zal zijn. De gelovigen worden aangemaand te bidden voor Israël, dat opnieuw wordt bedreigd door zijn vijanden. God heeft beloofd dat wie Israël zegent, zelf gezegend is, zo luidt het commentaar op de video waarop beelden te zien zijn van het recente geweld in Israël en op de Westelijke Jordaanoever.

Toch staat niet heel christelijk rechts aan de zijde van Israël. Een vijftigtal evangelische dominees sprak zich onlangs in een verklaring uit tegen een unilateraal optreden in Irak. Een nationale evangelische organisatie vraagt een evenwichtiger beleid tegenover Israël en de Palestijnen. Maar volgens Reed vertolkt Stand for Israël de visie van de overgrote meerderheid van christelijk rechts.

Jim Lobe

Xml=3

Ref: na mm ip cr