Journalisten boos op VN-Veiligheidsraad

Nieuws

Journalisten boos op VN-Veiligheidsraad

Thalif Deen

23 april 2010

De vereniging van VN-correspondenten (UNCA) heeft zich boos gemaakt op de Veiligheidsraad na nieuwe beperkingen op de pers om zogenaamde veiligheidsredenen.

Het rommelt al een tijdje tussen de journalisten en de Verenigde Naties, maar in een nieuwe aanval is UNCA-voorzitter Giampaolo Pioli erg hard voor de nieuwe regels, die “onaanvaardbaar en  vernederend” zijn en gelijkstaan met een “nooit geziene aanval op de persvrijheid onder het mom van ‘veiligheidsmaatregelen’.”
De UNCA reageert op een brief waarin de persdienst van de VN nieuwe richtlijnen aankondigde voor de mediamedewerkers die over de VN berichten. De richtlijnen gaan onder meer over hoe journalisten delegatieleden ontmoeten in de wandelgangen en wanneer ze bepaalde ruimtes moeten verlaten.
“We vinden het bijzonder vernederend dat de nieuwe regels het over journalisten hebben alsof het stoute kinderen zijn die in het gareel gehouden moeten worden”, zegt Pioli. Het argument dat de richtlijnen er gekomen zijn uit veiligheidsoverwegingen vindt hij lachwekkend. “Journalisten hebben nooit de veiligheid van delegatieleden in gevaar gebracht, en zullen dat in de toekomst ook niet doen”, zegt hij.
De richtlijnen maken deel uit van de verhuizing van de vergaderzaal van de Veiligheidsraad naar een tijdelijke vergaderzaal, terwijl het hoofdgebouw gerenoveerd wordt. Vorige week nog klaagden ook niet-gouvernementele organisaties over strenge regels onder het mom van veiligheidsmaatregelen.

Hypocriet

Ook Robert Mahoney van het Comité ter Bescherming van Journalisten, is kritisch voor de nieuwe regels. “Iedereen doorprikt het argument meteen dat de delegaties veiliger zijn door ze af te schermen van journalisten”, zegt hij. “Zowel diplomaten als journalisten bevinden zich in een beveiligde zone met duidelijk zichtbaar identiteitsbewijs.”
“De Verenigde Naties zouden een baken moeten zijn voor de mensenrechten”, voegt hij toe. “Daaronder vallen ook het recht op vrije meningsuiting en de persvrijheid. De toegang weigeren aan reporters is dus hypocriet.”