Juli 2009: G8-top in Italië

Nieuws

Juli 2009: G8-top in Italië

Juli 2009: G8-top in Italië
Juli 2009: G8-top in Italië

20 december 2009

In het Italiaanse L'Aquila komt de G8 samen. China moet opnieuw brandjes blussen na de gewelddadige botsing tussen Oeigoeren en Han-Chinezen. En in Marokko is Abdelkader Belliraj veroordeeld tot levenslang.

Nieuwsterugblik

5 juli: Gewelddadige botsing in China

Sinds zondag woedt er een gewelddadig conflict in de Chinese provincie Xinjiang tussen Oeigoeren en Han-Chinezen. De Oeigoeren eisen meer religieuze vrijheid en autonomie. Net zoals de Tibetanen voelen de Oeigoeren dat ze uitgesloten worden van het Chinese economische mirakel. De opbrengsten gaan naar de Han-Chinezen die naar hun gebied gemigreerd zijn.

8 juli: G8-top in L’Aquila

China, India, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika hebben een dag voor hun samenkomst met de G8 duidelijk gemaakt dat ze voortaan volwaardig willen meetellen bij het internationaal topoverleg. De conclusies van het Forum van de Grootste Economieën voorspellen weinig goeds voor de internationale klimaattop in Kopenhagen.

13 juli: Maleisische oppositieleider opnieuw voor de rechter voor homoseks

Anwar Ibrahim, de charismatische Maleisische oppositieleider, moet opnieuw voor de rechter verschijnen op beschuldiging van sodomie. De voormalige premier zou seks met een mannelijke medewerker hebben gehad. Zijn aanhangers spreken van een politieke samenzwering.

18 juli: Nieuwe president in Mauritanië

Generaal Ould Abdelaziz is verkozen als president van de republiek Mauritanië tijdens de eerste ronde van de stembusgang, maar de oppositie verklaart het als een electorale staatsgreep. Gehoopt werd dat de verkiezingen een einde maken aan de ernstige crisis, ontstaan na de militaire coup in augustus 2008.

27 juli: Belliraj veroordeeld

In Marokko is Abdelkader Belliraj door de rechtbank van Salé veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De Marokkaanse justitie achtte onder meer bewezen dat de Marokkaanse Belg zes moorden had gepleegd. In België lopen de meningen over de moorden sterk uiteen.

Cultuur: Wereldrecord vliegeren in Gaza

Niet alle verslaggeving over Gaza hoeft per definitie conflictgerelateerd te zijn. Dat bewijzen de Gazaanse kinderen tijdens een groots evenement waarin geprobeerd werd om het wereldrecord vliegeren te verbreken.

Citaat

‘Wanneer je ruimte laat voor het onzichtbare, dan vorm je ook wel de wereld, maar je laat plekken open, je geeft ruimte aan het onbekende. Je laat mensen spelen en op ontdekking gaan.’
Schrijver Ben Okri in MO*66