Kaapstad geeft waterspaarzame huizen een groene stip

De inwoners van Kaapstad kunnen op een kaart aflezen of ze voldoende zuinig met water omgaan. Vorige maand kreeg een recordaantal gezinnen in de miljoenenstad een groene stip die wijst op een verbruik van minder dan 6000 liter water per maand. Zuid-Afrika kampt al lange tijd met extreme droogte.

Iedereen die in Kaapstad woont, mag sinds begin februari maximum 50 liter water per dag verbruiken.

Door de uitzonderlijke droogte heerst er grote waterschaarste in Zuid-Afrika. Voor de inwoners van Kaapstad geldt daarom al enkele maanden een strenge waterrantsoenering. Iedereen die in de miljoenenstad woont, mag sinds begin februari maximum 50 liter water per dag verbruiken.

Voor die tijd was het al verboden om privézwembaden met drinkbaar water te vullen, tuinen te besproeien of auto’s te wassen.

Groene stip

Om de inwoners extra te stimuleren heeft de stad een kaart met satellietbeeld waarop huizen een licht- of donkergroene stip krijgen die overeenkomt met het waterverbruik van de bewoners. Een donkergroene stip betekent dat het gezin minder dan 6000 liter water per maand heeft verbruikt. Huizen met een lichtgroene stip hebben tussen 6000 en 10.500 liter water verbruikt.

bron: Capetown Water Viewer

De City Water Map van Kaapstad. Een donkergroene stip betekent dat het gezin minder dan 6000 liter water per maand heeft verbruikt. Huizen met een lichtgroene stip hebben tussen 6000 en 10.500 liter water verbruikt.

De map geeft enkel het waterverbruik weer van alleenstaande huizen, niet van gemeenschappelijke woningen waar veel mensen samen leven of van appartementsblokken.

Elke derde week van de maand krijgt de kaart een update voor het verbruik van de maand ervoor. De huidige kaart toont voor de maand mei 2018 een recordaantal donkergroene stippen. 217.271 gezinnen hebben gedurende die maand minder dan 6000 liter water gebruikt. 182.404 gezinnen kregen een lichtgroene stip.

Goed gedrag stimuleren

‘We zijn trots op de inspanningen van onze inwoners’, zegt Xanthea Limberg, watermanager bij het stadsbestuur. ‘We zijn blij dat het spaarzame waterverbruik wordt doorgezet, zelfs nu er tekenen zijn van verbetering wat betreft het niveau van de waterdammen en de regenval. Het is cruciaal dat we onze 50-liter-regel nog even aanhouden tot de dammen opnieuw ruim voldoende gevuld zijn met water.’

De gezinnen die meer dan 10.500 liter per maand verbruiken zijn bekend maar worden niet getoond op de kaart. Het stadsbestuur wil enkel goed gedrag stimuleren. Het is niet de bedoeling om mensen die de norm niet halen publiekelijk aan de schandpaal te nagelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.