Waterpeil van de dammen gaat weer de goede richting

Kaapstad heft strenge waterrantsoenering op

Widad Sirkhotte (CC BY-SA 2.0)

 

De inwoners van het Zuid-Afrikaanse Kaapstad mogen op 1 oktober weer meer water verbruiken. Sinds dit voorjaar gold een maximum verbruik van 50 liter per persoon per dag omdat de miljoenenstad volledig zonder water dreigde te vallen.

Het waterpeil van de dammen in Kaapstad gaat weer de goede richting uit, na de waterbesparende inspanningen die de inwoners sinds dit voorjaar moesten leveren.

Patricia Lille, de burgemeester van de geplaagde stad, waarschuwde toen dat vriendelijke verzoeken aan burgers verleden tijd waren. De stad dwong de inwoners om mee te werken. Bedrijven, inclusief hotels, werden niet gespaard als het ging om de rantsoenering van water.

Level 5

Naast de inspanningen van inwoners en bedrijven heeft ook de recente regenval bijgedragen aan de verbetering van de situatie. Het waterniveau zit momenteel op 68 procent van de capaciteit. Een klein jaar geleden was dat, na een historisch droge periode, nog slechts 38 procent. Dit leidde tot de ingrijpende maatregelen.

Het waterverbruik werd in februari 2018 beperkt voor elke inwoner en elke toerist in Kaapstad tot level 6B: een verbruik van 50 liter water per persoon per dag en een hogere kostprijs per liter.

Vanaf 1 oktober zal de maatregel worden teruggedraaid naar level 5, wat een verbruik van 70 liter per dag en een tariefverlaging inhoudt.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3081   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift