Waterpeil van de dammen gaat weer de goede richting

Kaapstad heft strenge waterrantsoenering op

Widad Sirkhotte (CC BY-SA 2.0)

 

De inwoners van het Zuid-Afrikaanse Kaapstad mogen op 1 oktober weer meer water verbruiken. Sinds dit voorjaar gold een maximum verbruik van 50 liter per persoon per dag omdat de miljoenenstad volledig zonder water dreigde te vallen.

Het waterpeil van de dammen in Kaapstad gaat weer de goede richting uit, na de waterbesparende inspanningen die de inwoners sinds dit voorjaar moesten leveren.

Patricia Lille, de burgemeester van de geplaagde stad, waarschuwde toen dat vriendelijke verzoeken aan burgers verleden tijd waren. De stad dwong de inwoners om mee te werken. Bedrijven, inclusief hotels, werden niet gespaard als het ging om de rantsoenering van water.

Level 5

Naast de inspanningen van inwoners en bedrijven heeft ook de recente regenval bijgedragen aan de verbetering van de situatie. Het waterniveau zit momenteel op 68 procent van de capaciteit. Een klein jaar geleden was dat, na een historisch droge periode, nog slechts 38 procent. Dit leidde tot de ingrijpende maatregelen.

Het waterverbruik werd in februari 2018 beperkt voor elke inwoner en elke toerist in Kaapstad tot level 6B: een verbruik van 50 liter water per persoon per dag en een hogere kostprijs per liter.

Vanaf 1 oktober zal de maatregel worden teruggedraaid naar level 5, wat een verbruik van 70 liter per dag en een tariefverlaging inhoudt.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift