Groter risico op aardbevingen door fracking

Kaart voorspelt aardbevingen door fracking

Becker1999 CC BY 2.0

 

Wetenschappers van de universiteit van Stanford (VS) hebben een gedetailleerde kaart ontwikkeld van de gevoelige plaatsen in het olierijke Permian-bekken in West-Texas en Zuidoost-New Mexico. Dat bekken is stilaan het meest belangrijke olie- en gaswinningsgebied van de Verenigde Staten. Die plekken vormen een groter risico op toekomstige aardbevingen die veroorzaakt worden door fracking.

Verschillende grote oliemaatschappijen hebben plannen om de komende decennia aan schaliegas- en oliewinning te doen in honderdduizenden bronnen in deze regio.

Oklahoma

De studie en de bijhorende kaart zijn gepubliceerd in het tijdschrijft The Leading Edge. De kaart brengt de volledige regio in beeld en geeft met kleurcodes aan hoe groot het risico is voor de verschillende potentiële olie- en gaswinningsgebieden dat er een aardbeving zou plaatsvinden na frackingactiviteiten.

Aardbevingen komen in het midden-westen van de VS pas voor sinds begonnen werd met de winning van schaliegas en -olie.

Eerder onderzoek van Stanford toonde aan dat het onder druk injecteren van afvalwater -een stap in het frackingproces- een toename van de seismische activiteit heeft veroorzaakt in centrale en oostelijke delen van de Verenigde Staten, met name in Oklahoma.

Aardbevingen komen in het midden-westen van de VS pas voor sinds begonnen werd met de winning van schaliegas en -olie. Oklahoma is de laatste jaren sterk afhankelijk geworden van deze economie, een kwart van de tewerkstelling heeft ermee te maken.

Een overheidsrapport uit 2016 stelde echter vast dat de energiewinning gepaard gaat met een toename van aardbevingen. In 2012 waren er in Oklahoma enkele tientallen aardbevingen met een kracht van 3.0 of meer op de schaal van Richter. In 2015 waren het er al honderden.

Na een zware aardbeving in 2016 heeft de staat Oklahoma de sluiting gelast van tientallen schalieputten.

Texas

Nu Texas en het bredere Permian-bekken de belangrijkste regio wordt voor olie- en gaswinning, willen de wetenschappers de oliemaatschappijen waarschuwen. ‘We willen de problemen in Texas voor zijn’, zegt Mark Zoback van Stanfords School of Earth, Energy & Environmental Sciences.

‘We willen de injectie van vloeistoffen stoppen zodat de kans op grotere aardbevingen sterk gereduceerd wordt’

‘We willen de injectie van vloeistoffen en het opwekken van kleine aardbevingen stoppen, zodat de kans op grotere aardbevingen sterk gereduceerd wordt.’

De bevindingen van de wetenschappers geven een beeld van het Permian-bekken en de verschillende spanningsgebieden. ‘Hoewel het stressveld in deze regio verrassend complex is, zijn de gegevens uitstekend gedocumenteerd. We kunnen nu actie ondernemen en proberen te voorkomen dat het Permian-bekken een Oklahoma 2.0 wordt’, zegt Zoback.

‘Er is heel veel kans op aardbevingen in deze regio’, zegt hoofdauteur Jens-Erik Lund Snee. ‘Wij willen bedrijven de tools aanreiken om die niet uit te lokken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.