Kamermeisje in zaak-Strauss-Kahn "blijft slachtoffer"

Nieuws

Kamermeisje in zaak-Strauss-Kahn "blijft slachtoffer"

Portia Crowe

03 juli 2011

Er mogen dan wel vragen gerezen zijn bij de geloofwaardigheid van het Sofitel-kamermeisje in de zaak-Strauss-Kahn, ze blijft een slachtoffer en moet ook als dusdanig behandeld worden, zegt haar advocaat. Ook andere experts hebben bedenkingen bij de relevantie van de valse verklaringen bij de asielaanvraag van het 32-jarige kamermeisje.

“Het slachtoffer heeft enkele fouten gemaakt, maar dat betekent niet dat ze geen slachtoffer van verkrachting is”, zegt haar advocaat Kenneth Thompson. Volgens Thompson probeert de openbare aanklager de zaak te laten vallen om zijn gezicht te redden.

Vrijdag werd het huisarrest van voormalig IMF-baas Dominique Strauss-Kahn opgeheven nadat de rechtbank documenten had ontvangen die de geloofwaardigheid van het kamermeisje in twijfel trokken.

Volgens Strauss-Khans advocaten heeft ze bekend de details van haar asielaanvraag te hebben vervalst. Ze zeggen dat ze ook gelogen heeft in documenten voor de inkomstenbelasting en verdoezeld heeft waar ze na de vermeende seksuele aanranding geweest was.

Human Rights Watch

Velen trekken de relevantie van die bekentenissen in twijfel. “Al die zaken hebben niets te maken met de vraag of ze verkracht is of niet”, zegt Marianne Mollman van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. “Toon mij iemand die nog nooit een leugen heeft verteld.”

Thompson erkent het belang van de nieuwe informatie. “Haar geloofwaardigheid is belangrijk, de geloofwaardigheid van elk slachtoffer van verkrachting is belangrijk. Maar je kunt niet blind worden voor de fysieke, ondersteunende bewijzen.”

Gescheurd door Strauss-Kahn

Hij wijst op foto’s van kneuzingen bij het slachtoffer, het medische verslag van een schouderblessure, en een paar kousen dat door Strauss-Kahn zou zijn gescheurd toen de vrouw probeerde te ontsnappen.

“Toen hij haar op de vloer gooide, scheurde een ligament in haar schouder. Dat is een feit”, zegt Thompson. “Dominique Strauss-Kahn scheurde haar kousen. Er zitten gaten in haar kousen, en de openbare aanklager weet dat. Ze spuwde zijn zaad in de kamer, ze spuwde het op de vloer, en zodra haar chef naar boven kwam, zag ze dat… Agenten van de New Yorkse politie, die hebben het gezien.”

Volgens de dochter van de vrouw hebben vertegenwoordigers van het openbaar ministerie enkele weken geleden meermaals tegen het slachtoffer geroepen. “De manier waarop ze het slachtoffer behandeld hebben, is geen manier om een slachtoffer van verkrachting te behandelen”, zegt Thompson.

Vluchtelingenstatuut

Volgens Joseph Chamie, onderzoekdirecteur van het Centrum voor Migratiestudies in New York doen de meeste migranten alles om in de Verenigde Staten te geraken. “Veel mensen zijn wanhopig om binnen te geraken in de meer ontwikkelde, de rijkere landen om er te werken.”

Maar armoede is geen erkende voorwaarde voor het statuut van vluchteling. “Als je uit een arm land komt, kun je niet claimen dat je een vluchteling bent.”

Daarom gaan sommigen hun asieldocumenten vervalsen. En zodra ze in het land zijn, doen ze alles om er te blijven. Veel migranten, vooral die zonder papieren, lopen het risico uitgebuit te worden door hun werkgever, maar “ze zijn niet geneigd om dat openbaar te maken omdat ze geïdentificeerd kunnen worden en naar huis kunnen worden teruggestuurd.” Vrouwen lopen daarbij meer risico dan mannen, zegt Chamie.

Verkrachtingszaak

Thompson benadrukt dat zijn cliënt “niet één element aan haar relaas” van de verkrachting heeft veranderd. Mollman is het daarmee eens. “Het is verontrustend dat we hier niet over de bewijzen voor de verkrachting praten, maar over andere episodes in haar leven. Er zijn voor verkrachting al veel schandalige excuses met succes gebruikt. Ik denk dat we moeten opletten dat we aan deze lijst niet het excuus toevoegen ‘het is geen verkrachting als ze een migrant is’, of ‘het is geen verkrachting als ze over haar belastinginkomsten gelogen heeft’. Ik wil maar zeggen, dit kun je niet als verdediging inroepen in een verkrachtingszaak.”