Vooruitgang verloopt te traag

Kans klein dat wereld duurzame energiedoelen haalt

CC Karsten Würth / Unsplash

 

Ondanks vooruitgang in de afgelopen jaren gaat de wereld de Duurzame Ontwikkelingsdoelen op het vlak van energie niet halen, verwacht het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Betaalbare, betrouwbare en duurzame, moderne energie voor iedereen voor 2030 (SDG7) is nog steeds mogelijk, maar dan zal er veel meer moeten gebeuren dan nu het geval is, constateert het IEA in een nieuw rapport.

Er moet met name meer gebeuren om de armste bevolkingsgroepen in de wereld te bereiken en de duurzaamheid te verbeteren.

650 miljoen mensen

Op verschillende terreinen is echter wel vooruitgang geboekt in de afgelopen jaren. Het aantal mensen zonder elektriciteit daalde naar ongeveer 840 miljoen. In 2016 waren dat er nog 1 miljard, in 2010 nog 1,2 miljard. India, Bangladesh, Kenia en Myanmar behoren tot de landen die de meeste vooruitgang hebben geboekt.

Wereldwijd hebben zo’n 3 miljard mensen niet de mogelijkheid om op een niet-vervuilende manier te koken, vooral in Azië en sub-Saharaans Afrika.

Het IEA verwacht echter dat in het huidige tempo in 2030 nog steeds 650 miljoen mensen zonder elektriciteit moeten leven. Ongeveer 90 procent daarvan leeft in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Het rapport laat ook zien dat grote stappen zijn gezet op het gebied de opwekking van duurzame energie. Het gebruik van deze energie om te koken en huizen te verwarmen, hinkt echter achterop.

Wereldwijd hebben zo’n 3 miljard mensen niet de mogelijkheid om op een niet-vervuilende manier te koken, vooral in Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara.

Met de huidige beleidsplannen zal hun aantal dalen tot 2,2 miljard in 2030, zegt het IEA. “Dat heeft een aanzienlijke impact op de gezondheid van mensen, het milieu en gendergelijkheid.”

4 miljoen sterfgevallen

Het energieagentschap ziet verder graag dat het verbruiksaandeel van duurzame energie sneller groeit. In 2016 was dat 17,5 procent van het totale energieverbruik, in 2010 16,6. Ook op het gebied van energie-efficiëntie kunnen grotere stappen gezet worden.

“Hernieuwbare energie en energie-efficiëntie zijn de sleutel tot duurzame ontwikkeling”, zegt Francesco La Camara, directeur van het Internationaal Energieagentschap voor Hernieuwbare Energie (Irena). “Ze jagen economische groei aan, creëren werkgelegenheid en verbeteren de gezondheid.”

Maria Neira, directeur Publieke Gezondheid bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zegt dat schone kookoplossingen, die luchtvervuiling voorkomen, zo’n 4 miljoen voortijdige sterfgevallen per jaar kunnen voorkomen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2751   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift