“Karzai beloofde ministeries aan krijgsheren”

Nieuws

“Karzai beloofde ministeries aan krijgsheren”

Gareth Porter

09 november 2009

De Afghaanse president Hamid Karzai beloofde belangrijke ministeries aan lokale krijgsheren. Dat zegt Afghanistan-expert Gilles Dorronsoro. Washington wil net dat Karzai de macht van de krijgsheren aan banden legt.

Karzai, die op 20 augustus herkozen werd, staat onder zware druk van Washington. De regering-Obama wil niet dat corrupte en incompetente krijgsheren belangrijke ministeries krijgen als dank voor hun steun aan Karzai bij de verkiezingen. Ook de Britse regering en de Verenigde Naties vragen kordate actie van Karzai.
Maar volgens Gilles Dorronsoro van de internationale denktank Carnegie Endowment for International Peace zal die druk niet veel uithalen. “Iedereen die Karzai gesteund heeft, verwacht nu zijn beloning.” Dorronsoro, die de hele maand augustus in Afghanistan verbleef, acht het zeer waarschijnlijk dat sommige lucratieve ministeries naar krijgsheren gaan. De Amerikaanse druk op Karzai “kan slechts voor enkele ministeries en enkele thema’s werken.”
Washington zoekt nog naar de juiste aanpak. Het beseft dat het de problemen niet alleen via Karzai kan aanpakken. “Er is geen Afghaanse regering zoals er een Amerikaanse regering is”, zegt expert opstandbestrijding David Kilcullen. “Er is alleen een reeks gebieden waar de krijgsheren alles voor het zeggen hebben.” Volgens Kilcullen, die het VS-commando in Irak nog geadviseerd heeft, zorgt dat machtsvacuüm ervoor dat de bevolking de Taliban steunt.
De macht van de krijgsheren werd destijds door de VS aangemoedigd in de strijd tegen het Talibanregime. De krijgsheren kregen geld, wapens en legitimiteit. Nu zijn de VS- en Navotroepen zwaar van de krijgsheren afhankelijk voor de beveiliging rond hun basissen en bevoorradingsroutes.