Kenia krijgt homoseksuele verkiezingskandidaat

Nieuws

Kenia krijgt homoseksuele verkiezingskandidaat

Kenia krijgt homoseksuele verkiezingskandidaat
Kenia krijgt homoseksuele verkiezingskandidaat

Mike Elkin

06 november 2012

David Kuria Mbote is de eerste openlijk homoseksuele kandidaat voor een politieke functie in Kenia. Maar hij benadrukt dat zijn campagne niet alleen rond homorechten draait. "Ik wil de structurele barrières in de gezondheidszorg, het onderwijs en de economie slopen."

“Veel Kenianen zitten gevangen in een vicieuze cirkel van armoede”, vertelt hij in een interview met IPS. “Mijn county Kiambu is de armste van het land. We willen dat probleem aanpakken met kleine projecten, zoals konijnen kweken, zodat arme mensen geleidelijk uit de vicieuze cirkel geraken.”

“Ik geloof ook in een tweede kans, vooral voor drugs- en alcoholverslaafden. Je leven is niet voorbij omdat iedereen je heeft afgeschreven. Als ik de typische opvattingen over mij had geloofd, zou ik mezelf hebben opgegeven.”

In een land waar de meeste homo’s hun geaardheid verborgen houden, doet de veertigjarige Kuria een gooi naar de Senaat in Kiambu, een county ten noorden van Nairobi. Bij de verkiezingen van maart 2013 wil hij de opvatting bestrijden dat homoseksualiteit verwerpelijk is.

Uit peilingen van de afgelopen jaren blijkt dat 90 procent van de Kenianen vindt dat homoseksualiteit indruist tegen hun geloof. Homoseksuele betrekkingen zijn er nog strafbaar tot veertien jaar cel, hoewel dat in de praktijk niet wordt toegepast.

Priester

Kuria is ook activist. Hij stond mee aan de wieg van de koepelorganisatie Gay and Lesbian Coalition of Kenya. Daarom ligt de preventie en de behandeling van hiv/aids hem na aan het hart. Volgens hem wijzen Keniaanse dokters homoseksuele patiënten af en weten homo’s te weinig af van hiv-preventie. De VN schatten dat ongeveer 1,6 miljoen van de 40 miljoen Kenianen met hiv besmet zijn.

De enige mensen die in Kenia voor hun geaardheid uitkomen, zijn activisten zoals Kuria. Dat hij zo openlijk is over zijn seksuele geaardheid, heeft velen geschokt, vooral omdat hij tot zijn zevenentwintigste theologie en filosofie had gestudeerd en priester wilde worden. Nadat hij uit het seminarie was gestapt, behaalde hij nog een MBA aan de universiteit van Nairobi.

“Ze zeggen niet dat ik homo ben, ze noemen me de kandidaat met issues”, lacht hij. “Ik heb ze wel al zover gekregen dat ze willen luisteren naar mij. Of ze ook voor me zullen stemmen is een andere vraag.”

Doodsbedreiging

De Afrikaanse visie op homoseksualiteit veranderen zal niet makkelijk zijn. Mike Waters in Zuid-Afrika is het enige openlijk homoseksuele parlementslid van het continent. En de Keniaanse premier Railia Odinga zei in een speech twee jaar geleden dat homo’s gearresteerd moeten worden.

Op Facebook en Twitter kreeg Kuria’s campagne al veel hatelijke reacties. Hij ontving onlangs ook een doodsbedreiging per mail, al was die afkomstig uit de Verenigde Staten. Maar hij zegt dat hij nooit veel problemen met homofobie heeft ervaren.

Kuria denkt dat de kiezers hem als een politieke outsider zullen zien. “Ik ga geen praktijken van het establishment op het vlak van corruptie en tribalisme in stand houden. Dus als het land klaar is voor verandering, dan ben ik de geknipte man.”