Milieuorganisaties reageren tevreden, maar waarschuwen ook voor biologisch afbreekbare alternatieven

Kenia legt plastic vuilniszakken aan banden

Pixabay

Kenia stelt een verbod in op plastic vuilniszakken voor organisch huishoudelijk afval.

Kenia stelt een verbod in op plastic vuilniszakken voor organisch huishoudelijk afval, zeven jaar na een volledig verbod op plastic zakjes voor eenmalig gebruik in het dagelijks leven. Milieuorganisaties verwelkomen de zet, maar er zijn ook kanttekeningen te maken.

Veel landen in de wereld werken aan het indammen van de plasticvervuiling. In het Canadese Ottowa vindt zelfs een VN-top van start om tot een wereldwijd bindend verdrag te komen om het probleem aan te pakken.

Wereldleider

Kenia verbood zeven jaar geleden al het gebruik van plastic zakjes voor eenmalig gebruik. Het land werd toen gezien als een wereldleider in de strijd tegen plasticvervuiling.

Op dinsdag kondigde het Keniaanse milieuagentschap NEMA aan dat de productie, de invoer en het gebruik van plastic vuilniszakken voortaan verboden zijn.

‘Al het organische afval (… ) moet strikt worden gescheiden en uitsluitend in 100 procent biologisch afbreekbare vuilniszakken worden gedaan’, luidde de verklaring.

Het milieuagentschap zegt dat inwoners en lokale autoriteiten nu drie maanden de tijd hebben om zich voor te bereiden op de veranderingen voordat ze worden doorgevoerd.

Biologisch afbreekbaar?

Milieuorganisatie Greenpeace is blij met de beslissing om plastic vuilniszakken te bannen, maar waarschuwt voor het gebruik van biologisch afbreekbare alternatieven.

‘Kenia moet prioriteit geven aan herbruikbare modellen en ervoor zorgen dat alle biologisch afbreekbare alternatieven veilig zijn.’

‘Hoewel we de regering van Kenia prijzen voor haar doortastende acties (… ) roepen we op tot meer ambitie bij het toewerken naar een zero-waste en plasticvrije toekomst’, zegt Gerance Mutwol, plasticdeskundige bij Greenpeace.

‘Kenia moet prioriteit geven aan herbruikbare modellen en ervoor zorgen dat alle biologisch afbreekbare alternatieven veilig zijn en echt bijdragen aan een circulaire economie, zodat het land een leider kan blijven in het bestrijden van de plasticcrisis’, zegt Mutwol.

Hij legt uit dat de term “biologisch afbreekbaar” vaak een breed scala aan materialen omvat, waarvan sommige ook schadelijk zijn voor het milieu.

‘We dringen er bij de regering op aan om gedetailleerde informatie te verstrekken over de samenstelling en biologische afbreekbaarheid van deze zakken, zodat we er zeker van kunnen zijn dat ze het milieu zo min mogelijk belasten’, aldus Mutwol.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.