Kenia verstrengt straffen voor stropers

Nieuws

Kenia verstrengt straffen voor stropers

Kenia verstrengt straffen voor stropers
Kenia verstrengt straffen voor stropers

31 mei 2013

Het Keniaanse parlement heeft een noodwet aangenomen in een poging om de stroperij op olifanten en neushoorns aan banden te leggen. Er komen veel strengere straffen voor de stroperij, vergelijkbaar met terrorisme.

Dit jaar alleen al heeft Kenia 117 olifanten en 21 neushoorns verloren aan stropers. “Stroperij heeft de Keniaanse olifantenpopulatie doen krimpen van 160.000 exemplaren in de jaren zestig tot 16.000 eind de jaren tachtig”, zei parlementslid Chachu Gany tijdens het debat rond het wetsvoorstel. “Vandaag zijn er nog maar 38.500 olifanten in Kenia, en amper 1025 neushoorns. Die dieren zijn een belangrijke toeristische attractie in Kenia. Iedereen die ze bedreigt, saboteert ons land economisch en moet zo behandeld worden.”

Kenia had tot voor kort relatief lichte straffen: een boete van een kleine 400 euro en tot twee jaar gevangenisstraf. Daarin brengt de nieuwe wetgeving stevig verandering. Stropers riskeren in Kenia voortaan een straf van vijftien jaar opsluiting en een boete tot 92.000 euro. De straffen zijn vergelijkbaar met die voor georganiseerde misdaad of terrorisme.

Speciale afdeling

Naast hogere boetes komen er ook meer parkbewakers, en een speciale afdeling bij het ministerie van Justitie om de strijd met de georganiseerde handel in bedreigde diersoorten aan te gaan.

Milieuverenigingen zoals het Wereldnatuurfonds juichen de beslissing van het Keniaanse parlement toe. Maar ze wijzen tegelijk op de internationale aard van het probleem: naast het bestraffen van de stropers in Afrikaanse landen moet er ook actie worden ondernomen tegen de internationale netwerken, en moet vooral ook aan de vraagzijde opgetreden worden: in de doellanden zoals Vietnam en China. Het is de vraag naar ivoor en hoorn voor de traditionele geneeskunde in die landen die de stroperij aanzwengelt.