Kerk nagelt vervuilers aan de schandpaal

Nieuws

Kerk nagelt vervuilers aan de schandpaal

IPS

24 september 2004

De watervervuiling in Brazilië is de voorbije tien jaar sterk toegenomen. Bedrijven en de landbouw zijn de grootste vervuilers. Helemaal vooraan komen de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras en het Brits-Nederlandse Shell. Dat zegt de Braziliaanse bisschoppenconferentie, die dit jaar water als campagnethema heeft gekozen.

89 procent van de patiënten die in de Braziliaanse ziekenhuizen wordt opgenomen, leiden aan kwalen die verband houden met een gebrek aan zuiver drinkwater. Op zeker 20.000 plaatsen in Brazilië bedreigt een ondermaatse waterkwaliteit de gezondheid van mensen die in de buurt leven. Stedelijk afvalwater verpestte tien jaar geleden ongeveer vijf kilometer Braziliaanse kustgebieden. Intussen is die zone tien keer langer geworden.

Dat staat allemaal in een onderzoek van de Ombudsdienst voor het Water, een initiatief van de katholieke Kerk in Brazilië waaraan ook parlementsleden, de gerechtelijke overheid, niet-gouvernementele organisaties en een universitaire groep meewerken. De ombudsdienst moet ervoor zorgen dat de wetten die watervervuiling willen tegengaan, ook worden uitgevoerd.

De grootste vervuilers worden in het rapport met naam en toenaam genoemd. Volgens de onderzoekers zijn er in Brazilië maar weinig bedrijven die voldoende investeren in waterzuivering. (PD)