Kern van kabinet-Rousseff in handen van vrouwen

Nieuws

Kern van kabinet-Rousseff in handen van vrouwen

Fabiana Frayssinet

20 juni 2011

De Braziliaanse president Dilma Rousseff had zich voorgenomen een kabinet samen te stellen dat voor 30 procent uit vrouwen bestaat. Met de benoeming van twee vrouwelijke ministers op zware departementen heeft ze dat objectief bijna bereikt. En de kern van het kabinet is nu in handen van vrouwen.

Schrijfster Rose Marie Muraro, in de jaren zeventig pionier van het feminisme in Brazilië, is enthousiast. “De harde kern van de macht is in handen van vrouwen en dat is betekent zeer veel”, zegt ze.

President Rousseff benoemde Gleisi Hoffmann tot kabinetschef, in Brazilië de belangrijkste minister in het kabinet. Ze vervangt Antonio Palocci, die begin deze maand moest aftreden na klachten over een plotselinge toename van zijn patrimonium.

Rousseff, die nu zes maanden aan de macht is, verraste de politieke klasse opnieuw door vervolgens minister van Visserij Ideli Salvatti de veel belangrijker portefeuille van Institutionele Betrekkingen te geven. Salvatti staat bekend als een van de meest strijdvaardige leiders van de Arbeiderspartij (PT).

Paleis van de Amazones

Het 38-koppige kabinet van de eerste vrouwelijke president van Brazilië telt nu 10 vrouwen. Dat betekent dat er nog twee nodig zijn om de doelstelling van 30 procent te halen.
Meer nog, bij de zogeheten “ministers van het Paleis”, de harde kern die dagelijks vergadert in het presidentiële Planalto-paleis, hebben de vrouwen al de meerderheid, met drie vrouwen tegenover twee mannen. De derde vrouw is minister van Communicatie Helena Chagas.
De Braziliaanse media hebben het nu al over het “Paleis van de Vrouwen” of het “Paleis van de Amazones”.

Vrouwen minder corrupt

Muraro noemt dit een goede zaak voor de democratie omdat “vrouwen minder corrupt zijn.” “De vrouw kan zeer agressief, zeer hard zijn, maar ze denkt eerst aan de anderen en dan pas aan haar eigen belangen.”

Het boegbeeld van het Braziliaanse feminisme baseert zich voor haar analyse op een studie van de Verenigde Naties: in 128 onderzochte landen bleek de corruptie te dalen naarmate meer vrouwen aan de macht waren.

Volgens een peiling die deze maand werd uitgevoerd, noemt 49 procent van de Brazilianen de regering-Rousseff zeer goed. Dat is 7 procent beter dan de score die haar voorganger en mentor Luiz Inácio Lula da Silva haalde na vijf maanden.

Seksistische politiek

Ook politicoloog en genderexpert Patricia Rangel van de Universiteit van Brasilia noemt het historisch dat de sleutelposten nu in handen zijn van vrouwen. Een radicale hervorming ten gunste van de vrouwen is pas mogelijk met vrouwen aan de macht, zegt ze. “Met de recente benoemingen veroveren vrouwen de macht en dat past in een logica van een beleid dat naar een grotere aanwezigheid in de nationale regering streeft.”

Brazilië breekt ook met het cliché dat vrouwelijke politici geschikter zijn voor ministeries die met huishouden en verzorging te maken hebben zoals onderwijs, gezondheidszorg en sociale zaken, zegt Rangel. De aanwezigheid van vrouwen op sleutelposten stelt de traditionele “seksistische Braziliaanse politiek van hoe meer macht hoe minder vrouwen” in vraag.
Rangel merkt wel op dat belangrijke portefeuilles als economie, industrie en defensie een mannenbastion blijven.