Kerry favoriet bij cruciale Aziatisch-Amerikaanse kiezers

Nieuws

Kerry favoriet bij cruciale Aziatisch-Amerikaanse kiezers

Jim Lobe

15 september 2004

De bijna drie miljoen Aziatisch-Amerikaanse kiezers lijken bij de presidentsverkiezingen in november eerder voor John Kerry te stemmen dan voor president George W. Bush. Die kiezers kunnen de balans naar de ene of de andere kant doen doorslaan in battleground states zoals Florida. Toch boren noch Bush noch Kerry de Aziatische kiezersgroep aan.

43 procent van de Amerikanen met Aziatische roots is van plan voor Kerry te stemmen, 36 procent voor de huidige president George W. Bush, en meer dan twintig procent weet het nog niet. Daarmee liggen de Democraten bij deze bevolkingsgroep aan de leiding, maar hun voorsprong is wel veel bescheidener dan bij de vorige presidentsverkiezingen in 2000. Toen was de voorsprong van de Democratische kandidaat Al Gore twee keer groter.

De opiniepeiling werd uitgevoerd in augustus bij zo’n duizend geregistreerde kiezers op vraag van New California Media, een koepel van meer dan 700 ethische mediagroepen in de VS. Volgens de uitvoerders van de peiling is dat aantal voldoende om representatief te zijn.

Kerry vindt vooral aanhang onder Chinezen en Indiërs, terwijl Vietnamezen en Filipino’s eerder voor Bush stemmen. Kerry is ook het populairst onder jonge en hoogopgeleide mensen van Aziatische afkomst. Bijna de helft van de respondenten vindt dat de volgende president zich vooral moet toeleggen op werkgelegenheid en economie. 22 procent denkt dat hij zich moet concentreren op de oorlog in Irak en de strijd tegen het terrorisme.

De meeste Aziatische stemmers wonen in California, waar Kerry volgens algemene peilingen al een grote voorsprong heeft. Maar ook in andere staten kan deze bevolkingsgroep wel degelijk wegen op de verkiezingsuitslag. De Aziatisch-Amerikaanse bevolkingsgroep groeit snel aan en het aantal kiezers zich registreert, is op vier jaar tijd zo goed als verdubbeld.

In Florida bijvoorbeeld leven naar schatting 86.000 Aziatische stemgerechtigden - veel meer dan de 500 kiezers die Bush er vorig jaar de overwinning bezorgden. De Aziaten kunnen ook van tel zijn in Michigan, Oregon, Pennsylvania, Arizona, Minnesota, Nevada, Wisconsin, Missouri, Ohio en Tennessee, stuk voor stuk staten waar het een nek-aan-nekrace kan worden.

Samen met Amerikanen van Arabische afkomst, zijn Aziatische VS-onderdanen het meest verdeeld over de twee partijen. Met uitzondering van de Cubanen stemmen Latijns-Amerikanen meestal Democratisch, net als de Afrikaanse Amerikanen.

De bijna drie miljoen Aziatische kiezers zijn onbeslister dan de gemiddelde kiezer en kunnen bij deze verkiezingen een cruciale rol spelen, bevestigt Sandy Close, het hoofd van New California Media. Volgens Close halen velen van deze kiezers hun informatie uit niet-Engelstalige kranten, maar die worden door zowel Bush als Kerry genegeerd. Het is verrassend dat geen van beiden in deze media meer interviews geeft of adverteert. (ADR/MM)

http://news.ncmonline.com/news/view_article.html?article_id=318ff90e5420209eaa2f8aa20e65d592