Kerry laat stemmen liggen bij allochtone Amerikanen

Nieuws

Kerry laat stemmen liggen bij allochtone Amerikanen

Jim Lobe

16 september 2004

President George W. Bush is erin geslaagd een deel van de aanhang weg te snoepen die John Kerry geniet bij het Arabische deel van de kiezers. Het Kerry-kamp laat ook kansen laat liggen bij de Aziatische en de Spaanstalige minderheidsgroepen. Hij verliest daardoor kostbare stemmen in de zogenaamde 'battleground states', waar elke stem telt.

Kerry slaagt er niet in zijn voorsprong bij het Arabische deel van het electoraat uit te breiden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van het opiniepeilingbureau Zogby International in opdracht van het Arab American Institute (AAI). Gezien de chaos in Irak en de blijvende impasse in het conflict tussen Israël is dat opmerkelijk. Tijdens een peiling twee maanden geleden haalde Kerry 54 procent van de Arabische stemmen, Bush 24,5 procent en Ralph Nader 13 procent. Nu is Bush gestegen naar 31,5 procent, terwijl Kerry achteruit boert tot 47 procent en Nader wegzakt tot negen procent.

De Arabische kiezers maken slechts één procent uit van de Amerikaanse bevolking. Maar toch moet de peiling een rode lamp doen branden bij Kerry, want de Arabieren maken twee tot vijf procent uit van de mensen die zullen gaan stemmen in de zogenaamde ‘battleground states’. Dat zijn deelstaten waar de race zo nipt is dat elke stem de doorslag kan geven bij de aanduiding van de kiesmannen. In Michigan zijn er 235.000 Arabische stemmen te winnen, in Florida (waar Bush in 2000 won met een verschil van 500 stemmen) zijn de Arabische Amerikanen goed voor 12.000 stemmen en in Ohio en Pennsylvania leggen ze in totaal 160.000 stemmen in de weegschaal.

Op de Arabische kiezers heeft de Republikeinse Conventie in New York veel indruk gemaakt heeft, net als op rest van de kiezers. Maar het resultaat toont volgens AAI-voorzitter James Zogby vooral aan dat het Kerry-kamp er niet in geslaagd is munt te slaan uit de Midden-Oostenpolitiek van Bush, waarover een duidelijke ontevredenheid bestaat onder de Arabische Amerikanen. Zogby denkt dat de oorzaak ligt bij de steun die Kerry de laatste maanden heeft laten blijken voor het beleid van de Israëlische premier Ariel Sharon. Ook inzake Irak neemt Kerry geen duidelijk standpunt in. Hij onderscheidt zich enkel van Bush door zijn oproep aan de Amerikaanse bondgenoten om troepen te sturen naar Irak. Kerry heeft nog zich noch inzake Irak noch inzake Israël/Palestina geprofileerd, zegt Zogby.

Als de Democratische presidentskandidaat de juiste accenten zou leggen, dan kan hij twee derde van de Arabische stemmen inpalmen, beweren de onderzoekers. Maar nu blijft de presidentskandidaat steken op de helft van de stemmen.

Ook bij de Aziatische en Spaanstalige groepen ligt Kerry aan de leiding, zo bleek uit twee andere minderheidsenquêtes van Zogby International. Het Kerry-kamp bespeelt echter geen etnische thema’s en voert nauwelijks campagne in de Aziatische en Spaanstalige media. Dat kan hem zuur opbreken. Tijdens de campagne van de vorige verkiezingsronde won Bush de harten van veel allochtone kiezers toen hij zich op TV fel afzette tegen racisme. In het Arabische kamp haalde Bush bijna de helft van de stemmen. Zijn democratische tegenkandidaat Al Gore kreeg toen nog geen derde van de Arabische stemmen achter zich. (MM/ADR)