Opvolger van John Kerry is gepokt en gemazeld in de diplomatie

Keuze voor John Podesta als klimaatonderhandelaar oogst positieve reacties

Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0 DEED)

John Podesta is de man die John Kerry vervangt nadat die vorige maand is opgestapt om campagne te voeren voor Biden als volgende president van de VS.

John Podesta stapt in de schoenen van VS-klimaatgezant John Kerry, die vorige maand zijn afscheid aankondigde. Wie is de man die de rol van Amerikaans klimaatambassadeur op zich neemt?

John Podesta is de man die John Kerry vervangt nadat die vorige maand is opgestapt om campagne te voeren voor Biden als volgende president van de VS.

De benoeming van Podesta als opvolger krijgt overwegend positieve reacties van klimaatdiplomaten, die lof hebben voor zijn ervaring, contacten en kennis. Maar hier en daar klinkt er ook bezorgdheid over de combinatie van de nieuwe rol met zijn baan die op binnenlands klimaat focust.

Terwijl Kerry een echte klimaatgezant was, zal Podesta slechts een adviseur van de president zijn. In tegenstelling tot gezanten hoeven adviseurs niet te worden goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat.

Podesta zal toezicht houden op de diplomatie van de VS tot en met COP29 in Azerbeidzjan, die start zes dagen na de Amerikaanse verkiezingen. Het wordt Podesta’s belangrijkste taak om met ontwikkelingslanden te onderhandelen over een nieuwe langetermijndoelstelling voor klimaatfinanciering.

Oude rot in het vak

De vijfenzeventigjarige Podesta is al tientallen jaren een opvallende figuur in Washington. Hij was de stafchef van president Bill Clinton - van 1998 tot 2001 - en trad op als klimaatadviseur van Barack Obama in 2014-15, in volle aanloop naar het Klimaatakkoord van Parijs.

Hij was de stafchef van president Bill Clinton - van 1998 tot 2001 - en trad op als klimaatadviseur van Barack Obama in 2014-15, in volle aanloop naar het Klimaatakkoord van Parijs.

In 2016 leidde Podesta de minder succesvolle presidentscampagne van Hillary Clinton tegen Donald Trump. Toen werden ook duizenden persoonlijke e-mails van hem online gezet na een hack van zijn account.

In september 2022 benoemde Biden hem tot toezichthouder op de uitrol van de Inflation Reduction Act (IRA)- een subsidiepakket ter waarde van 369 miljard dollar voor groene -binnenlandse- uitgaven.

Podesta is altijd een groot voorstander geweest van de Inflation Reduction Act, ook toen er kritiek kwam uit Europa, het Verre Oosten en verschillende ontwikkelingslanden over vermeend protectionisme. Vorig jaar zei hij in de Financial Times dat de VS zich ‘niet verontschuldigen’ omdat ze prioriteit geven aan Amerikaanse banen in hun streven naar schone energie.

Met vaste hand

De grote spelers onder de groene actiegroepen in de VS, onder meer de National Resources Defence Council en het Center for Climate and Energy Solutions, staan positief tegenover zijn benoeming.

E3G-analist Alden Meyer zegt dat Podesta ‘de ideale keuze is voor de job’ omdat hij de ervaring, relaties en kennis van klimaatbeleid en politiek heeft, stuk voor stuk nodig om het ‘uitstekend’ te doen. Volgens Meyer is het ook niet onbelangrijk dat Podesta het volledige vertrouwen heeft van president Biden.

Ook in het buitenland werd de aankondiging van Podesta breed verwelkomd, hoewel er ook kritiek te horen is op de gang van zaken in de VS op vlak van klimaat.

Onder meer voormalig Braziliaans minister van Milieu, Izabella Teixeira, die samen met Podesta aan het Akkoord van Parijs werkte, spreekt van ‘een goede keuze’, ‘een man die heel goed de kracht van de dialoog begrijpt’ en ‘een goede speler van het multilaterale systeem’.

De Peruaanse diplomaat Manuel Pulgar-Vidal heeft samengewerkt met Podesta als voorzitter van COP20 in Lima. Ondertussen werkt hij voor het Wereldnatuurfonds en vertelt ook vanuit die positie dat hij de benoeming ‘van harte verwelkomt’.

‘Zijn taak in het veiligstellen van het Klimaatakkoord van Parijs, en recentelijk in de uitrol van de IRA, getuigt van zijn vaardigheden en toewijding’, aldus Pulgar-Vidal.

Li Shuo, van Asia Society, beschrijft hem als ‘standvastig’ en ‘ervaren in de samenwerking met China tijdens de Obama-jaren’ en ook iemand die zijn ‘Chinese tegenhangers goed kent’.

‘Ik hoop dat zijn benoeming de stabiliteit zal garanderen in het engagement van de VS en China, zoals uitgestippeld in het Sunnylands-akkoord van vorig jaar’, zegt Li.

Afwachtend

Een iets meer afwachtende houding zien we onder meer bij Harjeet Singh van het Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty Initiative. Hij spreekt over ‘een schaduw van twijfel over de inzet van de VS voor wereldwijd leiderschap op vlak van klimaat’.

Hij denkt dat Podesta zich waarschijnlijk eerst zal focussen op binnenlandse dossiers en ‘nog voorzichtiger zal zijn dan Kerry op het internationale toneel’. Daarmee suggereert hij dat de internationale onderhandelingen op de tweede plaats zullen komen.

Harjeet Singh vreest dat de benoeming een weerspiegeling is van ‘minachting voor de historische plicht van de VS om ontwikkelingslanden te voorzien van financiële en technologische steun. De internationale gemeenschap wordt ook steeds sceptischer over de bereidheid van de VS om de mondiale verantwoordelijkheden na te komen’, zegt hij.

Mohammed Adow, directeur van Power Shift Africa, hoopt dat Podesta de urgentste doelstellingen van IRA tot op het internationale niveau kan tillen.

Maar, zegt hij, de VS ’blijven de grootste petrostaat ter wereld’, want het is nog altijd de grootste producent van olie en gas met de hoogste historische uitstoot.

‘Als je dit koppelt aan het feit dat de VS tijdens de recente COP28-besprekingen een schamel bedrag aan klimaatfinanciering heeft aangeboden, dan is het duidelijk dat Podesta een stevige klus te klaren heeft om de VS een deel van de oplossing voor de klimaatcrisis te maken, in plaats van een deel van het probleem’, concludeert hij.

Dit artikel is eerder verschenen bij IPS-partner Climate Home News.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.