Kif Kif en ABVV burgerlijke partij in zaak tegen Adecco

Nieuws

Kif Kif en ABVV burgerlijke partij in zaak tegen Adecco

08 april 2009

De antiracistische organisatie Kif Kif en de socialistische vakbond ABVV hebben gezamenlijk beslist om zich burgerlijke partij te stellen in de zaak tegen Adecco.

Een medewerker klaagde in 2001 aan dat Adecco aparte lijsten bijhoudt van autochtonen en allochtonen via het interne informaticasysteem. Autochtonen werden gecodeerd met de afkorting BBB (Blanc Bleu Belge), in de vee-industrie de naam van een ‘zuiver’ Belgisch koeienras.
In Frankrijk kwam met de zaak L’Oréal een gelijkaardig georganiseerd systeem aan het licht. Daar hanteerde Adecco de code BBR. Die stond voor Bleu Blanc Rouge, de kleuren van de Franse vlag. Op die manier kon Adecco registreren of een bedrijf al dan niet allochtone uitzendkrachten wenste en op die vraag ingaan.

Dossier dreigt te verjaren

ABVV en Kif Kif stellen zich burgerlijke partij omdat het dossier dreigt te verjaren, ondanks de grote bewijslast tegen Adecco. Na het politieonderzoek werd de code BBB in talloze dossiers teruggevonden en er zijn ook expliciete bekentenissen van leidinggevende figuren binnen het bedrijf.
De organisaties vinden dat arbeid een fundamenteel grondwet voor iedereen moet zijn, en dat elke vorm van discriminatie een strenge aanpak vereist. ‘Met hun georganiseerd racisme legde Adecco een bom onder de tewerkstellingskansen van allochtone jongeren en dus onder het vreedzaam samenleven’, zegt Patrick N’Siala Kiese van Kif Kif.

Tags