‘Kijk met de ogen van een giraf naar het Midden-Oosten’

Geweld, nieuwe Israëlische nederzettingen en verdeeldheid onder de Palestijnse bevolking brengen een tweestatenoplossing in het Israëlisch-Palestijnse conflict in gevaar. Biedt het perspectief van de giraf een uitweg, zoals een Palestijnse filmmaker suggereert?

  • © Heimatfilm ‘De giraf is met 4,5 meter het hoogste dier, hij kijkt dus neer op de mens. Dat biedt hem een perspectief op de situatie in het Midden-Oosten, een perspectief dat niet gepolitiseerd is’ © Heimatfilm

Het Midden-Oosten is de langstlopende en waarschijnlijk meest ingewikkelde crisis uit de recente geschiedenis. Nu duikt er een dierenfabel op die als metafoor zou kunnen dienen voor het conflict.

Een giraf vertolkt een van de hoofdrollen in Giraffada, een film die vorige week op het VN-hoofdkwartier in New York werd vertoond. Het verhaal speelt zich af in een Palestijns dorp tijdens de tweede intifida en volgt een jongetje dat een hechte band heeft met het dier.

Vrij van politisering

De titel van de bekroonde film is een samentrekking van “giraf” en “Intifada” of de Palestijnse opstand, legde regisseur Rani Massalha uit. ‘Ik wil laten zien wat het is om als kind op te groeien op de Westelijke Jordaanoever met oorlog, hoge muren, checkpoints en nederzettingen om je heen. Het verschilt erg van wat mensen in het Westen kennen..

‘De giraf is met 4,5 meter het hoogste dier, hij kijkt dus neer op de mens. Dat biedt hem een perspectief op de situatie in het Midden-Oosten, een perspectief dat niet gepolitiseerd is’, aldus Massalha.

‘We hebben deze film gekozen omdat hij de realiteit van het conflict goed weerspiegelt’

De regisseur gebruikt deze langnekken ook om te tonen hoe de relatie tussen Israëli’s en Palestijnen zou kunnen zijn, in een scene waarin twee giraffen aan beide zijden van de muur op de Westoever toch bij elkaar komen.

‘We hebben deze film gekozen omdat hij de realiteit van het conflict goed weerspiegelt en de impact van de Israëlische bezetting op het leven van Palestijnse volwassenen en kinderen voelbaar maakt’, zei Natasha Meli-Daudey, voorzitter van de VN-werkgroep voor het zogenaamde Commissie voor de Uitoefening van de Onvervreemdbare Rechten van het Palestijnse Volk.

Huizen gesloopt

De dag na de filmvertoning waarschuwden de VN in een rapport dat een tweestatenoplossing, waarbij Israël en Palestina vreemdzaam naast elkaar bestaan, bedreigd wordt door gebeurtenissen zoals recent geweld, aanhoudende kolonisatie, verwoestingen en de Palestijnse verdeeldheid.

Het rapport wijst bijvoorbeeld op een toegenomen kolonisatie door Israël en verdere consolidatie van Israëlische controle over de Westelijke Jordaanoever. Bovendien is het aantal gesloopte Palestijnse huizen en infrastructuur in de bestudeerde periode meer dan verdubbeld in vergelijking met het voorgaande halfjaar.

Dit jaar alleen werden meer dan 700 Palestijnen ontheemd door Israëlische vernietigingen op de Westelijke Jordaanoever.

Op 6 april had het VN-agentschap voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten (Unrwa) de grootschalige verwoestingen door de Israëlische autoriteiten in het bedoeïenenvluchtelingenkamp van Um al Khayr veroordeeld. Daarbij raakten 31 Palestijnse vluchtelingen, onder hen 16 kinderen, dakloos.

Dit jaar alleen werden meer dan 700 Palestijnen ontheemd door Israëlische vernietigingen op de Westelijke Jordaanoever. Dat is bijna evenveel als het totaal in 2015, verklaarde Lance Bartholomeusz, hoofd van de Unrwa-operaties in het gebied. ‘Deze verwoestingen moeten stoppen, zoals ook de VN al verschillende keren hebben gezegd’, aldus het Unrwa.

Het VN-rapport spreekt van een humanitaire crisis in bezet Palestijns gebied. ‘Ongeveer 1,1 miljoen mensen op de Westoever en zo’n 1,3 miljoen in Gaza, onder hen 900.000 vluchtelingen, hebben een vorm van humanitaire hulp nodig in 2016.’

Tweestatenoplossing

Bijna vier weken geleden waarschuwde de VN-gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten de Veiligheidsraad dat het vooruitzicht op een onafhankelijke Palestijnse staat aan het verdampen is. Hij twijfelde openlijk aan de politieke wil van de Israëli’s en de verschillende Palestijnse partijen om de belangrijkste uitdagingen voor de vredesinspanningen aan te pakken.

‘Het is tijd dat we alarm slaan over de tweestatenoplossing, die als zand door onze vingers glipt’, zei Nickolay Mladenov toen, in een verwijzing naar de Israëlische kolonisatiepraktijken en de inbeslagname van Palestijns land, maar ook naar het gebrek aan Palestijnse eenheid.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift