Kimbal Musk –broer van Elon– wil voedselrevolutie via stadslandbouw

Kimbal Musk, de broer van de topman van Tesla, heeft een startkapitaal bij elkaar om duurzame stadslandbouw in grote steden mogelijk te maken. Met zijn landbouwplatform Square Roots wil hij een voedselrevolutie ontketenen.

  • Punktoad CC BY 2.0 Hydroponics Punktoad CC BY 2.0

In de investeringsronde heeft Musk een startkapitaal van 5,4 miljoen dollar opgehaald, dit geld wil hij investeren in locaties voor stadsboerderijen en het opleiden van jonge stadslandbouwers. Zij moeten in de visie van Musk de voedselrevolutie mee mogelijk maken.

Het stadslandbouwproject Square Roots werd een jaar geleden door Musk en ondernemer Tobias Peggs opgericht in New York. In tien stalen containers kunnen jonge, ondernemende stadlandbouwers verticale boerderijen beginnen.

Gesloten systeem

Square Roots kweekt gewassen in scheepscontainers en maakt daarvoor gebruik van een gesloten systeem, hydroponics, waarbij plantjes in een gecontroleerde omgeving groeien en bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn.

De plantjes groeien in verticale bedden die gevuld zijn met voedingsijk water, er komt geen aarde aan te pas.

De plantjes groeien in verticale bedden die gevuld zijn met voedingrijk water. Er komt geen aarde aan te pas. In plaats van zonlicht worden ze beschenen door roze en blauwe ledverlichting.

Volgens Square Roots kan elke container met deze technologie meer dan 22 kilo bladgroenten per week produceren en dat met slechts 30 liter water per dag. Dankzij deze aanpak is er 95 procent minder water nodig in vergelijking met de conventionele landbouw.

Eerder had Kimbal Musk al twee restaurants, The Kitchen en Next Door, waar enkel vlees en groenten van lokale producenten wordt geserveerd. Sinds 2011 heeft zijn stichting Learning Gardens lesgegeven over landbouw in scholen.

Landbouwplatform Square Roots heeft momenteel een eerste teeltlocatie in Brooklyn, New York. Met de nieuwe middelen wil Musk zijn containerboerderijen tegen 2020 uitbreiden naar twintig grote Amerikaanse steden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift