Kinderen maken bommen voor de taliban

Taliban-troepen in Afghanistan hebben sinds vorige zomer talloze kinderen gerekruteerd. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). De kinderen worden ingezet voor diverse militaire doelen, inclusief het maken en plaatsen van explosieven.

  • Staff Sgt. Marcus J. Quarterman (CC0) Afghaanse kinderen tijdens een les Engels (geen koranschool). Volgens HRW recruteren taliban in madrassa's kinderen die soms jonger zijn dan 13 jaar. Staff Sgt. Marcus J. Quarterman (CC0)

De moslimextremisten richten zich bij de werving vooral op kinderen die naar madrassa’s, islamitische religieuze scholen, gaan. ‘De strategie die de taliban kennelijk hanteren om steeds meer kinderen bij de strijd te betrekken is net zo cynisch en wreed als onwettig’, zegt Patricia Gossman, Afghanistan-onderzoeker bij HRW. ‘Afghaanse kinderen horen naar school te gaan en thuis te zijn bij hun ouders, en niet gebruikt te worden als kanonnenvoer voor de taliban-opstand’.

Geen baarden

De taliban beweren alleen strijders te rekruteren die ‘geestelijk en lichamelijk volwassen zijn’ en geen jongens ‘zonder baarden’ in te zetten bij militaire operaties. HRW stelt echter dat sommige kinderen die gerekruteerd zijn in madrassa’s in de provincies Kunduz, Takhar en Badakhshan, jonger zijn dan 13 jaar. De mensenrechtenorganisatie sprak met de familie van dertien kinderen die in het afgelopen jaar door de taliban werden gerekruteerd, en verifieerde de claims via gesprekken met activisten, politieke analisten en de Verenigde Naties.

Analisten zeggen dat het aantal kindsoldaten in het afgelopen jaar is gegroeid.

Inwoners van Kunduz en analisten zeggen dat het aantal kindsoldaten in het afgelopen jaar is gegroeid. Die groei valt samen met het offensief van de taliban in Noord-Afghanistan. Dat begon in april 2015. Er zouden in ieder geval sinds 2012 in Kunduz en andere noordelijke provincies madrassa’s bestaan die gerund worden door de taliban.

De moslimextremisten rukten in 2013 en 2014 op in de districten Chahardara en Dasht-e-Archi in Kunduz, en kregen daarmee ook meer invloed op het onderwijs in de provincie. Voorheen werden kinderen voor militaire training naar Noord-Waziristan in Pakistan gestuurd. De taliban zijn daar nog steeds aanwezig, maar worden gehinderd door een offensief van het Pakistaanse leger. De militaire trainingen vinden tegenwoordig vaker plaats in Afghanistan zelf.

Indoctrinatie

De taliban werven al sinds de jaren negentig kinderen als strijders. Inwoners van Kunduz wier kinderen zijn gerekruteerd, zeggen echter dat sinds vorig jaar het aantal kindsoldaten groeit. Alleen in 2015 zouden de taliban meer dan honderd kinderen uit het district Chahardara hebben gerekruteerd.

Madrassa’s trekken vooral kinderen uit arme gezinnen aan.

Omdat de indoctrinatie van kinderen op madrassa’s op jonge leeftijd begint, zijn ze eenvoudig over te halen mee te vechten. De kinderen worden doorgaans niet gedwongen. Ouders die geprobeerd hebben hun kinderen terug te krijgen, zeggen echter dat de taliban daar niet voor open staan. Ze krijgen te horen dat de kinderen oud genoeg zijn, of zich toegewijd hebben aan de jihad, ongeacht hun leeftijd.

Madrassa’s trekken vooral kinderen uit arme gezinnen aan, omdat de taliban de kosten betalen en eten en kleding geven aan de kinderen. Een Kunduz-expert verklaarde tegenover HRW dat ook voor de taliban aan de macht kwamen, plattelandsgezinnen probeerden minstens één zoon naar een madrassa te sturen. Dit gebeurde omdat het status had een “mullah” te zijn, iemand die kennis heeft van het islamitisch recht.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift