Kinderen met handicap vier keer vaker slachtoffer van geweld

Nieuws

Kinderen met handicap vier keer vaker slachtoffer van geweld

12 juli 2012

Kinderen met een handicap lopen bijna vier keer meer kans het slachtoffer van geweld te worden dan kinderen zonder handicap. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek dat in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is uitgevoerd.

Wereldwijd zijn er minstens 93 miljoen kinderen met een handicap. Die lopen gemiddeld 3,7 keer meer kans het slachtoffer te worden van geweld dan kinderen zonder handicap. Gaat het over fysiek geweld, dan lopen ze 3,6 keer meer kans, bij seksueel geweld lopen ze 2,9 keer meer kans.

Kinderen met een mentale beperking lopen het meeste risico. Ze worden 4,6 keer vaker slachtoffer van seksueel geweld.

Al te lang verwaarloosd

De resultaten, die vandaag in het medische vakblad The Lancet worden gepubliceerd, tonen aan dat “kinderen met een beperking buiten proportie kwetsbaar zijn voor geweld en dat hun noden al te lang verwaarloosd zijn”, zegt Etienne Krug, directeur van de WHO-afdeling voor geweldpreventie en handicaps.

Het is voor het eerst dat een studie dit probleem zo uitvoerig in kaart brengt. De studie vertrekt van gegevens van de laatste twintig jaar over meer dan 18.000 kinderen (tot achttien jaar) in Finland, Frankrijk, Israël, Spanje, Zweden, Groot-Brittannië en de VS. Over arme en middeninkomenslanden zijn veel minder gegevens beschikbaar.

“De impact van de handicap op het leven een kind hangt heel erg af van de manier waarop anderen het kind behandelen”, zegt hoofonderzoeker Mark Bellis, directeur van het Centrum voor Openbare Gezondheid van de John Moores-universiteit in Liverpool.

Volgens de onderzoekers is onderzoek van de omvang van het probleem een noodzakelijke eerste stap in de ontwikkeling van effectieve preventieprogramma’s.