Kinderen vechten weer mee in Oost-Congo

Nieuws

Kinderen vechten weer mee in Oost-Congo

Sinds het geweld in het oosten van Congo opnieuw is losgebarsten, hebben gewapende groeperingen honderden kinderen gerekruteerd. Onder meer de Forces Démocratiques de Libération du Rwanda (FDLR) zouden vanuit Kivu de grens oversteken om in Rwanda kinderen te ronselen om mee te vechten.

“Honderden kinderen zijn de voorbije weken terug gerekruteerd”, zegt Julien Harneis, die voor UNICEF in de Democratische Republiek Congo werkt. “We kunnen momenteel niet nagaan hoeveel van hen al eerder als kindsoldaat in actie kwamen. We weten enkel dat 5.500 kinderen in dit gebied ooit meegevochten hebben en dat ze allemaal dreigen opnieuw gerekruteerd te worden.”
Volgens Harneis zijn in het noordoosten van de Congolese provincie Kivu 54 kinderen gerekruteerd. Rebellenbewegingen zouden in het westen van de provincie alle kinderen boven de 15 proberen in te lijven.
“We zijn erg bezorgd over de mogelijkheid dat kinderen opnieuw gerekruteerd kunnen worden. Er zijn nu al bewijzen dat dit gebeurt”, zegt Sarah Crowe van VN-organisatie UNICEF aan portaalsite AllAfrica.com. “Meestal zijn ze tussen 12 en 17 jaar. Een paar weken geleden zagen we een jongen van 13. Hij was gewond geraakt in een vuurgevecht. Soms zien we ook meisjes.”
Rebellen van het FDLR, die door militairen van de dissidente generaal Laurent Nkunda werden gearresteerd, bevestigden dat hun groepering opnieuw kindsoldaten rekruteert in Rwanda. Maar ook Nkunda zelf maakt zich schuldig aan de rekrutering van kindsoldaten. De Congolese Radio Okapi laat verschillende families aan het woord, die getuigen dat de rebellen van Nkunda in Lushebere scholen en winkels zijn binnengevallen om kinderen mee te nemen.
Meer dan 8.000 kinderen zijn tijdens het vredesproces gescheiden van de milities en terug geïntegreerd bij hun familie en gemeenschap. Door de groeiende spanningen in de regio slaagt UNICEF er moeilijker in om haar herintegratieprogramma voor 5.500 voormalige kindsoldaten in Kivu vol te houden.