Kindersterfte in Nigeria zorgwekkend

Nieuws

Kindersterfte in Nigeria zorgwekkend

Sam Olukoya

16 januari 2011

Nigeria ligt ver achter bij andere landen als het gaat om het bestrijden van kindersterfte. Dagelijks sterven zevenhonderd kinderen die jonger zijn dan 28 dagen.

Nigeria boekte enige vooruitgang bij het reduceren van de sterfte van kinderen jonger dan vijf jaar. Sinds 1990 daalde de sterfte met een vijfde. In een nieuw rapport van het ministerie van Gezondheid staat echter dat deze vooruitgang ongelijk verdeeld is, wat belangrijke gevolgen heeft voor het gezondheidsbeleid.
 
Het rapport ‘Saving Newborn Lives in Nigeria’ meldt dat jaarlijks 241.000 baby’s overlijden binnen een maand na de geboorte. “Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen”, zegt Abimola Williams van Save the Children, een niet-gouvernementele organisatie (ngo) die meewerkte aan het onderzoek. “Armoede speelt een belangrijke rol. Veel gezinnen hebben geen geld voor medische zorg, als die al in de buurt te vinden is. En als er wel zorg is, is de kwaliteit vaak slecht.”

Stad en platteland

Een eerste editie van de studie verscheen in 2009. Het laatste rapport bevat updates met nieuwe gegevens die laten zien dat er grote verschillen zijn in kindersterfte tussen de stad en het platteland.

Arts Azebi Korikiye, die jarenlang werkte op het platteland van Nigeria, zegt dat zwangere vrouwen buiten de steden aanzienlijk in het nadeel zijn. “Mensen op het platteland wonen ver weg van de gezondheidsfaciliteiten. Vrouwen gaan minder vaak voor controle als ze zwanger zijn en laten zich vaak helpen door ongeschoolde traditionele vroedvrouwen.”

Meer dan de helft van de zevenhonderd pasgeborenen die dagelijks overlijden in Nigeria, overlijdt thuis. Bijna twee derde van de bevallingen vindt thuis plaats, blijkt uit cijfers uit 2008.
Ondanks de bekende risico’s, is het aantal vrouwen dat in een kliniek bevalt, nauwelijks toegenomen.

Langzaam

Abimola Williams van Save the Children denkt dat het rapport kan helpen bij de vermindering van kindersterfte in Nigeria. “We hebben dit soort gegevens nodig om plannen te kunnen maken. Er zal een ander beleid moeten komen.”

Nigeria presteert niet goed vergeleken met andere Afrikaanse landen. Het sterftecijfer in Burkina Faso, Oeganda en Tanzania ligt lager dan 35 per duizend geboorten, terwijl dat in Nigeria 157 is. Deze landen hebben een inkomen van minder dan 374 euro per hoofd van de bevolking, een derde van dat in Nigeria.

Verbeteringen laten in Nigeria lang op zich wachten, vergeleken met landen zoals Kameroen en Kenia. In die twee landen name de sterfte onder pasgeborenen in de afgelopen tien jaar af met 40 procent. In Nigeria was dat slechts 15 procent.