Situatie in Cabo Delgado blijft onstabiel en onvoorspelbaar

Kindhuwelijken nemen snel toe onder Mozambikaanse vluchtelingen

La Priz / Flickr (CC BY-ND 2.0)

Vluchtelingen kunnen vaak enkel het hoofd boven water houden door een kind uit te huwelijken, zegt Save The Children.

Het aantal kindhuwelijken onder de vluchtelingen in het noorden van Mozambique is bijna verdubbeld, zegt Save The Children. Veel gezinnen kunnen niet anders dan een kind uithuwelijken om het hoofd boven water te houden.

Tussen januari en maart registreerde Save The Children in de districten Pemba, Metuge, Chiure en Montepuez 108 nieuwe kindhuwelijken. Dat is een flinke stijging vergeleken met de 65 gevallen in de drie laatste maanden van 2021. Er is ook een duidelijk stijgende trend te zien: van 6 kindhuwelijken in januari tot 32 in februari en 70 in maart.

Verscheurende keuze

De stijging is het resultaat van een combinatie van factoren, maar de aanhoudende ellende waarmee veel gezinnen in vluchtelingencentra te maken hebben, is een belangrijke drijfveer. Veel ouders staan ​​voor een verscheurende keuze, zegt Save The Children, omdat ze niet in staat te zijn hun gezin te voeden of al hun kinderen te huisvesten. Vaak kunnen ze enkel het hoofd boven water houden door een kind uit te huwelijken.

Cabo Delgado had voor het begin van de gevechten al het op één na hoogste percentage kindhuwelijken en het hoogste percentage tienerzwangerschappen in Mozambique: 65 procent van de meisjes tussen vijftien en negentien jaar is er al moeder of is zwanger.

Vijfde jaar gevechten

De situatie in Cabo Delgado blijft onstabiel en onvoorspelbaar, met voortdurende aanvallen op de bevolking door gewapende groepen. In januari alleen al vluchtten ten minste 14.200 mensen, waaronder ten minste 6800 kinderen, hun huizen na aanvallen. Van de ontheemden woont 72 procent bij gastgemeenschappen, de anderen in erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen.

Het aanhoudende conflict heeft al bijna achthonderdduizend mensen op de vlucht gejaagd, van wie bijna de helft kinderen. Velen hebben hun huis al meerdere keren moeten ontvluchten, en er zijn aanhoudende berichten over ernstige mensenrechten- en kinderrechtenschendingen, waaronder moorden, ontvoeringen, rekrutering en gebruik van kinderen door gewapende groepen.

Save the Children-ceo Inger Ashing bezocht de streek de voorbije week. ‘De ontheemde kinderen en hun families ontmoeten in Cabo Delgado en horen wat ze hebben meegemaakt – het lijden, het trauma, de horror, de ontheemding – was ontnuchterend’, zegt
ze.

‘Bijna een half miljoen kinderen zijn het geweld ontvlucht en delen huizen met verre familieleden, soms met meer dan een dozijn samen in een kleine woning. Ze gaan niet naar school, hun ouders hebben geen werk en er is onvoldoende voedsel, water of gezondheidszorg. De situatie is onhoudbaar en wanhopig.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.