Kleine bedrijven niet mee met strijd tegen broeikasgassen

Nieuws

Kleine bedrijven niet mee met strijd tegen broeikasgassen

Diego Cevallos

07 september 2004

De Mexicaanse regering heeft in augustus als eerste ontwikkelingsland zijn handtekening gezet onder het Greenhouse Gas Protocol, een initiatief van de internationale bedrijfswereld om de uitstoot van broeikasgassen in kaart te brengen en te verminderen. Maar aan de grote massa van kleine ondernemers in het land is dat plan nog niet besteed. Ook in andere Latijns-Amerikaanse landen moet het bedrijfsleven nog wakker worden.

De grote bedrijven in Latijns-Amerika beginnen de opwarming van de aarde langzaam maar zeker ernstig te nemen. Dat wordt geïllustreerd door de beslissing van de Mexicaanse regering en vertegenwoordigers van de bedrijfswereld in dat land om hun handtekeningen onder het Greenhouse Gas Protocol te zetten. Het gaat om een vrijwillig programma dat bedrijven ertoe wil brengen precies te meten hoeveel broeikasgassen ze produceren en die uitstoot later ook terug te dringen. Tussen de 150 privé-ondernemingen die aan het programma meewerken, zit voorlopig nog maar één Mexicaans bedrijf, de cementreus Cemex.

Mexico is verantwoordelijk voor amper 1,5 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, maar het is wel de grootste vervuiler in Latijns-Amerika. Via het Greenhouse Gas Protocol kunnen bedrijven bijstand krijgen bij het meten van de hoeveelheid broeikasgassen die ze precies produceren en bij de zoektocht naar methoden om die schadelijke uitstoot in te perken.

Eigenlijk zijn het vooral de kleine en middelgrote bedrijven die dergelijke hulp kunnen gebruiken. Mexico telt 48.000 bedrijven, en de regering geeft toe dat driekwart daarvan zich niet aan de milieuwetten houdt. De toepassing van milieunormen is geen prioriteit voor het Mexicaanse bedrijfsleven, stelt Eduardo Prieto, de voorzitter van de Mexicaanse Ondernemersraad voor Duurzame Ontwikkeling. De meeste ondernemers zien volgens Prieto milieubewustzijn nog als een bijkomende kostenfactor; alleen grote bedrijven beseffen dat er met een goed milieubeleid ook geld kan verdiend worden.

Volgens Prieto is de toestand niet anders in de rest van Latijns-Amerika. Van de certificaten die de Internationale Organisatie voor Standaardisering (ISO) elk jaar uitreikt aan bedrijven met een voorbeeldig groen palmares, gaat minder dan drie procent naar Latijns-Amerika. Het merendeel van die bedrijven is gevestigd in Argentinië en Brazilië. Brazilië is naast Mexico voorlopig ook het enige Latijns-Amerikaanse land met ondernemingen die het Greenhouse Gas Protocol hebben ondertekend. (PD/MM)