Kleine vissers El Salvador vangen geen vis meer

Nieuws

Kleine vissers El Salvador vangen geen vis meer

Kleine vissers El Salvador vangen geen vis meer
Kleine vissers El Salvador vangen geen vis meer

Edgardo Ayala

08 februari 2013

De hoeveelheid vis en garnaal die wordt gevangen voor de kust van El Salvador wordt ieder jaar kleiner. Een van de oorzaken is overbevissing door de industriële visserij.

Boten worden aangelegd, terwijl visverkopers hun stem schor roepen. Jonge mensen staan met scherpe messen rode snappers en zeebaarzen te fileren. Op de kade staan tachtigjarige muzikanten de bolero te spelen voor restaurantgasten. Maar onder de lichtvoetigheid in dit kleine dorpje aan de kust van de Grote Oceaan zit een sombere realiteit.

Tien vissen

“Ik ging vrolijk de zee op”, zegt de 44-jarige Víctor Flores, “ik dacht dat ik mijn familie te eten ging geven.” Hij staart teleurgesteld naar de opbrengst van twee dagen werken op zee: niet meer dan tien vissen, op de bodem van zijn boot. “Ik wil vandaag niet naar huis, ik schaam me en ik ben verdrietig”, zegt hij. De gebruinde visser vertelt dat hij vroeger altijd met genoeg meerval, snapper, zeebaars en makreel thuiskwam.

Kleinschalige visserij levert geen resultaat meer op, dat zeggen ook andere vissers in Puerto de la Libertad en andere dorpen. Dat komt door trawling, zeggen ze, de sleepnetten van de grote garnalenvissers die de hele bodem leegschrapen, inclusief de jonge vis.

“Er zijn verschillende redenen voor de teruggang”, zegt Enrique Patiño, hoofd van Fundación ProPesca, een Amerikaanse ngo. “We kunnen niet met zekerheid zeggen dat het alleen aan overbevissing ligt.” Andere factoren zijn bijvoorbeeld vervuiling en klimaatverandering. Maar een verbod op trawling is wel het eerste wat moet gebeuren, want alleen dat heeft een direct effect, legt Patiño uit.

Garnaal

Niet alleen vis, maar ook garnaal verdwijnt. De vangst is met een derde teruggelopen tussen 2005 en 2011, bleek vorig jaar uit een rapport van de regionale visserij. Het economisch belang van de garnalenexport is de laatste jaren vervangen door de export van tonijn. Het probleem is bovendien dat de precieze standen tegenwoordig niet goed meer te schatten zijn. De teruggang bedreigt het voedingspatroon van 128 dorpsgemeenschappen die zich bevinden langs de 320 kilometer lange oceaankust in El Salvador.

Er zijn zo’n 5800 traditionele vissersboten in het land en dertig garnalentrawlers. Twee jaar geleden wisten traditionele vissers het parlement ervan te overtuigen tot een verbod op trawling in de exclusieve zone van drie zeemijl. Volgens twee traditionele vissersfederaties wordt het verbod regelmatig geschonden.

De grote garnalenvissers vinden de wet een overtreding van het principe van gelijkheid en vechten de wet aan voor het Hooggerechtshof. Twee weken geleden hebben twee vissersfederaties hun argumenten voor de wet voor het hof gepresenteerd.