Minder vlees en zuivel consumeren is goed voor het klimaat en de gezondheid

Kleine wijzigingen in dieet hebben grote impact op ons én op de planeet

Chantal Garnier / Unsplash

De gedeeltelijke vervanging van dierlijke eiwitbronnen door plantaardige alternatieven verhoogt onze levensverwachting en verlaagt de uitstoot van broeikasgassen.

Indien we vlees en zuivel af en toe links laten liggen vermijden we de uitstoot van een hele hoop broeikasgassen en bovendien gaat onze levensverwachting omhoog. Dat heeft Brits-Canadees onderzoek in het vakblad Nature nu onomstotelijk bewezen.

De gedeeltelijke vervanging van dierlijke eiwitbronnen door plantaardige alternatieven verhoogt onze levensverwachting en verlaagt de uitstoot van broeikasgassen. Belangrijk hierbij is welk type dierlijk eiwit we vervangen.

Een nieuwe studie in Nature Food heeft de eetgewoonten van Canadezen geanalyseerd middels een nationale bevraging. Wetenschappers van de McGill Universiteit en de London School of Hygiene and Tropical Medicine modelleerden daarna gedeeltelijke vervangingen (25 procent en 50 procent) van rood en bewerkt vlees en zuivel met plantaardige alternatieven zoals noten, zaden, peulvruchten, tofu en sojadranken.

Geen restrictief dieet

Wat bleek? Wanneer iemand de helft van zijn inname van rood en bewerkt vlees - zoals rund- en varkensvlees of kipnuggets - vervangt door plantaardige eiwitbronnen, daalt de voedingsgerelateerde CO2-voetafdruk van die persoon al met een kwart. Indien ook koemelk vervangen wordt door bijvoorbeeld sojamelk, daalt hij met bijna een derde. 

‘Met de gedeeltelijke vervanging van rood en bewerkt vlees door plantaardige eiwitbronnen komen we al een heel eind.’

‘Verbeteringen op vlak van zowel menselijke als planetaire gezondheid vereisen niet noodzakelijker grote veranderingen in voedingsgewoonten’, legt Olivia Auclair die het onderzoek leidde. Het volledig uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen is daarvoor dus niet nodig volgens haar. ‘Met de gedeeltelijke vervanging van rood en bewerkt vlees door plantaardige eiwitbronnen komen we al een heel eind.’

Langer leven

Eerder onderzoek wees uit dat diëten met veel dierlijke producten het risico op hartziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker verhogen. Volgens deze studie kunnen mensen de helft van het rood en bewerkt vlees vervangen door plantaardige eiwitten en zo gemiddeld bijna negen maanden langer leven. Het risico op chronische ziekten wordt namelijk aanzienlijk kleiner. Daarbij bleek de toename in levensverwachting voor mannen dubbel zo hoog als die voor vrouwen.

De gedeeltelijke vervanging van zuivel door plantaardige opties leidde tot kleinere winsten in levensverwachting. Bovendien ging dat ook gepaard met een nadeel: een toename van calciumtekorten met gemiddeld 14 procentpunten.

De Canadese Voedselgids, de tegenhanger van de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven, heeft alvast zijn adviezen aangepast op basis van dit onderzoek. De nieuwste editie ontmoedigt een grote inname van rood vlees en zuivel en benadrukt het belang van plantaardige eiwitten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.