Klimaat belangrijk thema voor onbesliste kiezers in VS

Nieuws

Klimaat belangrijk thema voor onbesliste kiezers in VS

25 september 2012

Voor de Amerikanen die nog niet weten of ze straks op Obama of Romney zullen stemmen in de presidentsverkiezingen, is het klimaat een belangrijk thema. Dat blijkt uit onderzoek van de Yale-universiteit.

Volgens peilingen weet 7 procent van de Amerikaanse kiezers nog niet op wie ze op 6 november zullen stemmen. Wat de klimaatwijziging betreft, leunen die onbesliste kiezers veel dichter aan bij de Obama-kiezers dan bij de Romney-kiezers, zegt het Yale Project on Climate Change Communication , een afdeling van de Yale-universiteit die onderzoekt hoe het publiek de klimaatwijziging percipieert.

Door de mens veroorzaakt

Acht op de tien onbesliste kiezers gelooft dat de klimaatwijziging plaatsvindt, nauwelijks 3 procent gelooft dat niet. “Dat is erg gelijkaardig aan wie waarschijnlijk op Obama zal stemmen: 86 procent en 4 procent”, aldus de onderzoekers. “De onbesliste kiezers verschillen duidelijk van wie waarschijnlijk op Romney zal stemmen: daarvan gelooft minder dan de helft (45 procent) dat de aarde opwarmt. Een op de drie van wie waarschijnlijk op Romney zal stemmen, zegt dat er geen opwarming is.”

Een ruime meerderheid van de onbesliste kiezers (65 procent) vindt ook dat de klimaatwijziging door de mens is veroorzaakt en dat de president (64 procent) en het Congres (72 procent) meer moeten doen om de klimaatwijziging af te remmen.

Voor de Amerikaanse kiezers wordt de klimaatwijziging niet het allerbelangrijkste thema op 6 november, maar belangrijk is het zeker wel, althans bij de Obama-kiezers en de onbesliste kiezers. 75 procent van de Obama-kiezers zegt dat de klimaatwijziging een belangrijke rol zal spelen in het stemhokje, bij de onbeslisten 61 procent, bij de Romney-kiezers 32 procent.