Het risico op misoogsten wordt steeds groter

Klimaatverandering maakt koffie schaarser en duurder

George Hodan / publicdomainpictures.net (CC0)

Extreme klimaatomstandigheden in koffieproducerende landen brengen ons kopje koffie in gevaar.

Klimaatomstandigheden die de koffieoogsten negatief beïnvloeden, komen de laatste veertig jaar steeds vaker voor. Dat zet ons kopje koffie behoorlijk onder druk, stellen Australische onderzoekers.

Koffieplanten zijn erg gevoelig voor veranderingen in de klimatologische omstandigheden. Steeds vaker blijkt dan ook dat die omstandigheden de opbrengsten uit de koffiesector doen afnemen. Dat zegt nieuw onderzoek in het tijdschrift PlosClimate.

Stijgende temperaturen waarmee we vandaag te maken hebben, zullen leiden tot ‘aanhoudende systemische schokken’ voor de wereldwijde koffieproductie, concluderen de wetenschappers. Het gevolg? Koffie zal schaarser en duurder worden.

El Niño

De onderzoekers analyseerden de gevolgen van klimaatfactoren zoals temperatuur, regenval en vochtigheid in de twaalf belangrijkste koffieproducerende landen wereldwijd tussen 1980 en 2020.

‘De extremere klimaatomstandigheden zullen tot aanhoudende systemische schokken voor de koffieproductie leiden.’

Ze bekeken in totaal zes belangrijke klimatologische omstandigheden die de koffieoogst kunnen beïnvloeden. Uit de studie blijkt dat de frequentie van voor koffie ‘gevaarlijke’ klimaatomstandigheden in die periode in elke onderzochte regio is toegenomen. Vijf van de zes gevaarlijkste jaren vonden plaats tussen 2010 en 2020.

Volgens de auteurs speelt het natuurlijke weerfenomeen El Niño - de opwarming van normaal koel zeewater in het oostelijke deel van de Grote Oceaan - hier een grote rol in. Dit fenomeen zorgt ervoor dat klimaatgebeurtenissen extremer worden, zowel wereldwijd als regionaal.

Maar ze zeggen ook dat ‘uit de prognoses voor klimaatverandering blijkt dat de temperaturen in de tropen waarschijnlijk zullen blijven stijgen. We stellen dan ook dat de extremere klimaatomstandigheden tot aanhoudende systemische schokken voor de koffieproductie zullen leiden.’

Meer misoogsten

Volgens de auteurs loopt de wereldwijde koffieproductie sinds 1980 steeds meer risico op gesynchroniseerde misoogsten. ‘Die worden veroorzaakt door klimaatrisico’s die meerdere belangrijke koffieproducerende gebieden tegelijk treffen.’

De twaalf grootste koffielanden zijn nu nog goed voor ongeveer 90 procent van de wereldproductie. Daartoe behoren onder meer Brazilië, Colombia, Peru, Mexico, Oeganda, Ethiopië, Vietnam en Indonesië. Daar groeien vooral de door ons goed gesmaakte koffievariëteiten Arabica en Robusta.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.