Klimaat zet VS zonder maretak

Nieuws

Klimaat zet VS zonder maretak

23 december 2011

De kerstdecoratie in de Verenigde Staten moet het zonder de traditionele maretak stellen. Dat is het gevolg van een historische droogte in de staat Texas, die ook catastrofale gevolgen heeft voor de economie.

Tiemann’s Mistletoe, Inc., het Texaanse bedrijf dat normaal 95 procent van de commerciële maretak verkoopt, houdt het dit jaar voor bekeken. “Er is niet genoeg maretak in Texas om het commercieel rendabel te maken”, zegt Robert Tiemann in de krant New York Times. Hij schat dat 60 tot 70 procent van de planten vernield zijn door de droogte, de ergste in de geschiedenis van Texas.

Het is niet de eerste keer dat de klimaatverandering roet in het eten gooit bij traditionele feesten. In oktober werden honderden pompoenvelden vernield door orkaan Irene en extreme neerslag, waardoor Halloween in gevaar kwam.

Half miljard bomen

De historische droogte heeft verregaande gevolgen voor Texas en mogelijk voor de hele Amerikaanse economie. Volgens de Texas Forest Service heeft het gebrek aan neerslag al tot 500 miljoen bomen doen afsterven, goed voor 10 procent van het totale bosoppervlak in de staat.

De landbouw en veeteelt, erg belangrijk in de Amerikaanse economie, krijgen zware klappen. Texas produceert normaal de helft van het Amerikaanse katoen, maar dit jaar is zelfs de productie van geïrrigeerd katoen met 60 procent teruggevallen. De boeren hebben de productie van niet-geïrrigeerd katoen stopgezet. Veeboeren verkopen nu al grote delen van hun kuddes omdat het vee geen gras meer vindt en de waterpoelen opdrogen. Op termijn kan de huidige verkoop de prijs van vlees de hoogte injagen, omdat er dan minder vlees voorradig zal zijn.

Volgens economen kostte de droogte de Texaanse landbouwsector in augustus al 5,2 miljard dollar (3,8 miljard euro), een cijfer dat sindsdien enkel is blijven stijgen. Klimatologen voorspellen dat het weerfenomeen La Niña de droogte nog tot februari zal rekken.