Klimaatencycliek Franciscus komt er deze zomer

Volgens steeds meer bronnen verschijnt de langverwachte encycliek van paus Franciscus deze zomer. Daarin zou hij zich nadrukkelijk uitspreken over de strijd tegen de klimaatverandering. 

  • CC BY-NC-ND 2.0 Marco Garro De paus wil actie tegen de klimaatverandering. CC BY-NC-ND 2.0 Marco Garro

De laatste weken schrijven steeds meer bronnen, zowel binnen als buiten de kerk, dat de lang verwachte encycliek er deze zomer komt. De Amerikaanse krant The Washington Post heeft het vandaag zelfs over de “vroege zomer”. Dat zou dan juni of juli zijn. Momenteel legt hij de laatste hand aan de encycliek.

Klimaattop in Parijs

De timing is belangrijk want de paus wil zijn stempel drukken op de cruciale VN-klimaattop die in december in Parijs plaatsvindt. Dat zei een prominente bron in het Vaticaan eind vorig jaar.

Op de top in Parijs moet na vele mislukkingen eindelijk een wereldwijd akkoord tot stand komen dat de uitstoot van broeikasgassen aan banden legt.

Bij de vorige klimaattop in Lima vroeg de paus ook al om dringend actie te ondernemen tegen de klimaatverandering.

De paus liet zich al meermaals uit over milieukwesties. Alleen al de keuze van zijn pauselijke naam gaf aan dat milieu een belangrijk thema zou worden. Jorge Mario Bergoglio noemde zichzelf naar Franciscus van Assisi, de patroonheilige van de dieren en het milieu.

Toespraak voor VN

Een encycliek is een belangrijke pauselijke rondzendbrief. Die gaat naar alle bisschoppen en priesters, die het op hun beurt onder de gelovigen verspreiden. Wereldwijd zijn er naar schatting 1,2 miljard rooms-katholieken.

De paus is ook van plan om in september naar New York te gaan. Hij wil er de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken. De VN nemen dan belangrijke beslissingen over de nieuwe armoede- en milieudoelstellingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.