Hongersnood zou bijna de hele wereldbevolking bedreigen

Wat zouden de klimaatgevolgen van een kernoorlog zijn?

Alexander Antropov / Pixabay

 

Als de Verenigde Staten en Rusland een totale nucleaire oorlog zouden voeren, dan zou het in de zomer vriezen in een groot deel van het noordelijk halfrond. Deze nucleaire winter zou in sommige gebieden het groeiseizoen met bijna 90 procent inkorten, blijkt uit een studie onder leiding van de Rutgers-universiteit (VS).

Hongersnood zou dan bijna de hele wereldbevolking bedreigen.

150 miljoen ton zwarte rook

De onderzoekers gebruikten een klimaatmodel om de gevolgen van een kernoorlog te simuleren. Branden in steden en industriële gebieden kunnen 150 miljoen ton zwarte rook in de onderste en bovenste lagen van de atmosfeer brengen. Daar kan het maanden en zelfs jaren blijven hangen en het zonlicht blokkeren.

Twee jaar geleden keurden de VN een verdrag goed voor een totaalverbod op kernwapens. Het wordt van kracht wanneer 50 landen het ratificeren; momenteel hebben 25 landen dat gedaan.

Volgens de onderzoekers biedt deze nieuwe studie extra argumenten om dit verdrag te steunen.

Het onderzoek verscheen in het Journal of Geophysical Research-Atmospheres.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift