Buitenteelt zou grote klimaatwinst kunnen opleveren

Klimaatimpact van Amerikaanse cannabisteelt groeit razendsnel

Beverly Yuen Thompson (CC BY-NC 2.0)

Een cannabiskwekerij in Seattle, december 2015.

In de VS is de cannabisteelt big business geworden, met een jaaromzet van 13 miljard dollar. Maar die snelle groei komt met een flink prijskaartje voor het klimaat, blijkt uit onderzoek in Nature Sustainability.

Sinds 2012 hebben al 36 Amerikaanse staten het gebruik van cannabis gelegaliseerd voor medicinale toepassingen, 15 staten deden dat ook al voor recreatief gebruik.

De productie groeit dan ook razendsnel, en daarmee ook de impact op milieu en klimaat, stellen onderzoekers van de Colorado State University. Ze deden voor de cannabisteelt een zogenaamde levenscyclusanalyse, waarbij alle energie en materialen die nodig zijn en de bijbehorende uitstoot in kaart worden gebrachten.

Daaruit blijkt dat de binnenteelt van cannabis resulteert in een uitstoot van maar liefst 2283 tot 5184 kilogram CO2 per kilogram cannabis.

De uitstoot staat in schrik contrast met de teelt in de buitenlucht en in serres. Eerder onderzoek berekende dat die respectievelijk 22,7 en 326,6 kilogram per geproduceerde kilo cannabis uitstoten, maar dat onderzoek hield wel enkel rekening met de uitstoot van de gebruikte elektriciteit.

Milieuvriendelijker

De totale uitstoot van de binnenteelt komt grotendeels op rekening van het elektriciteits- en gasverbruik om de planten binnen te laten groeien. Daarvoor is een hoge temperatuur nodig, vaak met krachtige lampen en bemesting.

De invloed van de gebruikte verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen op de uitstoot is groot, en verschilt daardoor ook sterk naargelang de regio. In Florida bijvoorbeeld is vooral veel energie nodig om de luchtvochtigheid te controleren, terwijl in het koude Colorado vooral energieverslindende verwarming nodig is.

bron: Nature

De koolstofuitstoot in de Verenigde Staten per geproduceerde kilogram cannabis.

Het hoge energieverbruik is soms ook te wijten aan de manier waarop het product wordt gereguleerd. In Colorado bijvoorbeeld moeten telers zich in de buurt van winkelcentra bevinden, en daardoor is het aantal energieverslindende binneninstallaties sterk gegroeid.

Het team hoopt het onderzoek verder te kunnen zetten en uit te breiden tot een gestandaardiseerde vergelijking tussen binnen- en buitenteelt. Bedoeling is om de om de milieu- en klimaatafdruk te verminderen, nu de industrie nog jong is, zeggen de onderzoekers, en ‘voordat de manier van zakendoen is ingebakken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift