Klimaatplan Obama heeft “groot en onmiddellijk effect” op gezondheid

Amerikaanse staten zullen op grote schaal en vrijwel onmiddellijk positieve gevolgen vaststellen van de strengere uitstootregels die het Witte Huis wil opleggen. Dat blijkt uit de eerste onafhankelijke wetenschappelijke studie over de plannen, die gisteren (maandag) in Nature verscheen.
 

  • Craig Dietrich (cc by 2.0) De Ivanpah Solar Power Facility in Californië Craig Dietrich (cc by 2.0)

Wetenschappers van de universiteiten van Harvard en Syracuse bekeken drie verschillende scenario’s van uitstootnormen en berekenden de gezondheidsvoordelen voor de hele VS. Daaruit bleek dat, in het beste scenario alle staten en alle soorten gemeenschappen in het land een betere luchtkwaliteit krijgen.

In dat scenario worden over het hele land drie- tot zesduizend vroegtijdige overlijdens vermeden, met pieken in staten als Pennsylvania, Ohio, en Texas. Over het hele land worden ook meer dan duizend hartaanvallen en ziekenhuisopnames vermeden als gevolg van luchtvervuiling.

“De conclusie is: hoe meer de normen schone brandstoffen en efficiëntie promoten, hoe groter de voordelen voor de volksgezondheid”, zegt Charles Driscoll, hoogleraar aan de Syracuse University en hoofdauteur van de studie. De wetenschappers verwachten dat effect “bijna onmiddellijk” nadat de normen zijn opgelegd.

Tegenstand

De studie verschijnt op een cruciaal tijdstip, nu het Amerikaanse milieuagentschap EPA de laatste hand legt aan nieuwe uitstootnormen voor energiecentrales. De nieuwe EPA-normen zijn de ruggengraat van de klimaatstrategie van president Barack Obama, omdat hij zo het vijandige Congres kan omzeilen, waar Republikeinen zich met hand en tand tegen nieuwe regels verzetten.

“Een belangrijke implicatie van deze studie is dat we de grootste gezondheidseffecten verwachten in staten die momenteel het meest afhankelijk zijn van steenkool voor hun elektriciteitsproductie”, zegt Dallas Burtraw, een van de auteurs.

Energiecentrales zijn de grootste uitstoter van broeikasgassen in de VS, maar ze stoten ook andere stoffen uit, zoals zwaveldioxide, stikstofoxiden en fijn stof, stuk voor stuk schadelijk voor de volksgezondheid.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift