Gevoelstemperatuur stijgt 3 keer zo snel door de klimaatverandering

Klimaatverandering beïnvloedt luchtvochtigheid: zomers zullen veel warmer aanvoelen

Yassine Khalfalli / Unsplash

Onderzoekers van de Universiteit van California in Berkeley hebben ontdekt dat de gevoelstemperatuur drie keer sneller stijgt door de klimaatverandering en de luchttemperatuur dus niet altijd een betrouwbare partner is om uit te drukken hoe warm het is.

De gevoelstemperatuur stijgt drie keer zo snel door de klimaatverandering. Dat zegt nieuw Amerikaans onderzoek verschenen in het vakblad Environmental Research Letters.

Onderzoekers van de Universiteit van California in Berkeley hebben ontdekt dat de gevoelstemperatuur drie keer sneller stijgt door de klimaatverandering en de luchttemperatuur dus niet altijd een betrouwbare partner is om uit te drukken hoe warm het is.

Daarvoor wenden we ons meestal louter tot de aangegeven temperatuur op de thermometer. Maar die laat de luchtvochtigheid buiten beschouwing en geeft ook niet aan hoeveel wind er bijvoorbeeld is.

Het zijn al die gegevens samen die de gevoelstemperatuur bepalen en ook de mate waarin we hittestress ervaren, een fenomeen dat met name speelt in stedelijk gebied en er tot gezondheidsklachten kan leiden.

Luchtvochtigheid

Het onderzoek in de Amerikaanse staat Texas wees uit dat een temperatuurstijging van 1,5 graad Celsius door klimaatverandering kan aanvoelen alsof het 5 tot 6 graden warmer is, vergeleken met een situatie waarin de aarde niet zou zijn opgewarmd.

Volgens de wetenschappers is de reden de wisselwerking tussen luchtvochtigheid en temperatuur. Vroeger was het zo dat de relatieve luchtvochtigheid daalde als de temperatuur steeg, legt David Romps uit, hoogleraar Aard- en Planetaire Wetenschappen aan de Universiteit van California. Hierdoor kon het lichaam meer zweten en ging de gevoelstemperatuur op zijn beurt weer omlaag. Door de klimaatverandering blijft de relatieve luchtvochtigheid constant als de temperatuur stijgt. Zweten wordt dan minder effectief om af te koelen, waardoor de gevoelstemperatuur stijgt.

‘Stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen is boodschap nummer 1, zonder twijfel.’

‘Het meest voor de hand liggende wat we kunnen doen is een einde maken aan de opwarming van de aarde’, zegt Romps. ‘Stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen is boodschap nummer 1, zonder twijfel.’

Water als vriend

Volgens Romps dienen mensen voorzorgsmaatregelen te nemen om zich te beschermen tegen oververhitting. Wie geen gebruik kan maken van airconditioning adviseert hij om schaduw en water te vriend te houden.

‘Breng je huid zoveel als mogelijk in contact met water. Neem een natte doek, houd die onder de kraan, maak je huid nat en ga voor een ventilator staan’, zegt hij. ‘En doe jezelf een plezier en drink genoeg water.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.