Klimaatverandering bedreigt helft van koffie-oogst

Nieuws

Klimaatverandering bedreigt helft van koffie-oogst

Klimaatverandering bedreigt helft van koffie-oogst
Klimaatverandering bedreigt helft van koffie-oogst

IPS

01 september 2016

Als de klimaatverandering geen halt wordt toegeroepen, zal het areaal dat geschikt is voor koffieproductie met de helft verminderen tegen 2050. Dat blijkt uit een rapport van het Australische Climate Institute.

De klimaatverandering speelt nu al verschillende koffieproducerende landen in de zogenaamde “bonengordel” parten: hogere temperaturen en meer neerslag leiden tot meer plagen en ziektes, die de oogst en de kwaliteit aantasten. Maar die impact wordt nog veel sterker, stelt het rapport A Brewing Storm. Tegen 2050 zal de oppervlakte die geschikt is voor de productie van koffie met de helft verminderen, met alle gevolgen van dien voor de oogst, de prijs en de kwaliteit.

‘Zonder sterke klimaatactie zal het gebied waar koffie geteeld kan worden in enkele decennia halveren’, zegt John Connor, ceo van het instituut. ‘De productie zal verder van de evenaar moeten gebeuren en daar in conflict komen met andere vormen van landgebruik, waaronder ook natuurbescherming en bosbouw.’

Kleine boeren

De wereldwijde productie van koffie is meer dan verdrievoudigd sinds de jaren zestig en de consumptie blijft jaarlijks met 5 procent groeien. Maar in tegenstelling tot veel andere gewassen is 80 tot 90 procent van de productie in handen van zo’n 25 miljoen kleine boeren, die extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van de klimaatverandering.

Bovendien dreigt wilde koffie, een belangrijke genetische bron voor koffieboeren, uit te sterven tegen 2080.

‘Wereldwijd worden elke dag meer dan 2,25 miljard kopjes koffie gedronken’, zegt Connor. ‘Dit rapport zou een extra reden moeten zijn voor dringende klimaatactie. Bedrijven als Starbucks en Lavazza hebben net als de Internationale Koffie Organisatie al publiek gewaarschuwd voor de ernst van de klimaatcrisis. Consumenten zullen te maken krijgen met tekorten, gevolgen voor de smaak en het aroma, en stijgende prijzen.’