"Klimaatverandering bedreigt veiligheid VS"

Nieuws

"Klimaatverandering bedreigt veiligheid VS"

Joren Gettemans

25 juni 2008

Milieugroeperingen waarschuwen al langer dat de klimaatverandering voor nieuwe conflicten zal zorgen in de wereld, maar nu komen ook de Amerikaanse inlichtingendiensten in een rapport tot die conclusie.

De Amerikaanse inlichtingengemeenschap heeft een rapport van 58 pagina klaar over hoe “veranderende weerspatronen kunnen bijdragen aan de politieke instabiliteit in de wereld, de ineenstorting van regeringen en de vorming van terroristische toevluchtsoorden”. Dat zegt het gezaghebbende tijdschrift Inside Defense.
Het rapport, met de titel “The National Security Implications of Global Climate Change Through 2030” is op zich al een belangrijk signaal naar de beleidsmakers, zei Sherri Goodman, voormalig Adjunct-Onderminister van Defensie. “Het feit dat de inlichtingengemeenschap zich specifiek richt op de gevolgen van de klimaatverandering voor de nationale veiligheid van de VS, voegt echt een nieuwe dimensie toe”, zei ze op de nationale radio NPR. “Dit soort veiligheidsrapporten heeft in het verleden vaak de basis gevormd voor belangrijke beslissingen door beleidsmakers.”
In het rapport plaatst de National Intelligence Council, de koepel van alle Amerikaanse inlichtingendiensten, de klimaatverandering in dezelfde categorie als nucleaire proliferatie, terrorisme en radicaal islamisme. Het is daarmee officieel een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Katalysator

Het rapport bestempelt de klimaatverandering vooral als een katalysator in landen die nu al politiek instabiel zijn. Een groeiend gebrek aan voedsel, water of land kan de aanwezige spanningen in die landen ernstig aanwakkeren. De staten kunnen daardoor ineenklappen en een broeinest voor extremisten worden, of er kunnen nieuwe conflicten ontstaan over grondstoffen, land of water.
Alle landen zullen te maken krijgen met de klimaatverandering, en alle landen met een kustlijn zullen de zeespiegel zien stijgen. Maar de inlichtingendiensten maken zich geen zorgen over ontwikkelde landen die in staat zijn om de nieuwe situatie het hoofd te bieden. De grootste problemen met de stijgende zeespiegel zullen dus niet ontstaan in bijvoorbeeld Nederland, wel in Bangladesh.
Een ander risico vormen de snel smeltende gletsjers in de Himalaya. Daardoor kan waterschaarste ontstaan in een land als Pakistan, dat nu al politiek instabiel is en kernwapens bezit.
Het Amerikaanse Congres houdt vandaag, woensdag, een hoorzitting over het onderwerp met Thomas Fingar, de voorzitter van de National Intelligence Council en met Rolf Mowatt, de inlichtingenchef van het Energy Department.