Klimaatverandering doet moessonregens haperen

Nieuws

Klimaatverandering doet moessonregens haperen

07 november 2012

De klimaatverandering zal op termijn de moessonregens "frequent en ernstig" doen haperen, blijkt uit nieuw onderzoek. De jaarlijkse regens zijn voor grote delen van Azië van levensbelang.

De wetenschappers van de het Instituut voor Klimaatimpactonderzoek in Potsdam in Duitsland, deden onderzoek naar de stabiliteit van het moesson-mechanisme. Uit historisch onderzoek blijkt dat het mechanisme voor de industriële revolutie vrijwel nooit haperde. Maar nu de aarde opwarmt, kan daar verandering in komen.

Ze komen tot de onheilspellende conclusie dat het veranderende klimaat op lange termijn – in de volgende twee eeuwen — “frequente en ernstige” onderbrekingen van de moesson kan veroorzaken. Met ernstig wordt een vermindering in de neerslag van 40 tot 70 procent bedoeld. Dat is dramatisch voor grote delen van Azië, waar de moessonregens levensnoodzakelijk zijn, onder meer voor de landbouw, visserij en de drinkwatervoorziening van miljoenen mensen.

Het effect is volgens de wetenschappers toe te schrijven aan de veranderende Walkercirculatie, een stroming in de Stille Oceaan. Daardoor kan de moesson zich minder goed ontwikkelen, een effect dat nu soms ook te zien is als El Niño de kop opsteekt.