Klimaatverandering heeft nu al wereldwijde gevolgen

Nieuws

Klimaatverandering heeft nu al wereldwijde gevolgen

Joren Gettemans

16 mei 2008

De klimaatverandering zorgt nu al wereldwijd voor veranderingen in ecosystemen op grote schaal. Dat blijkt uit een omvangrijke studie in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

Eerdere studies hadden aandacht voor specifieke fenomenen of kleinere regio’s, maar dit is de eerste studie die de data van alle continenten combineert. Ze werd geschreven onder leiding van Cynthia Rosenzweig, een wetenschapster aan het Goddard Institute for Space Studies van de Amerikaanse luchtvaartorganisatie NASA in New York.
De auteurs komen tot de conclusie dat we niet hoeven te wachten op de gevolgen van de klimaatverandering, want die laten zich nu al voelen in ecoystemen overal ter wereld. De studie heeft het over veranderende migratiepatronen van vogels, de smeltende permafrost in Azië en bomen en planten die sneller bladeren krijgen in de lente.
De auteurs stellen dat 95 % van de zichtbare, fysieke veranderingen en 90% van alle biologische veranderingen duidelijk het gevolg zijn van de opwarming van de aarde. Met fysieke veranderingen worden onder meer de smeltende gletsjers, vroeger smeltend ijs en verdwijnende sneeuw op bergtoppen bedoeld. Biologische veranderingen zijn onder meer de verschuiving van diersoorten naar meer noordelijk gelegen regio’s, het verdwijnen van populaties zoals de keizerpinguïn en nieuwe vertrektijden voor trekvogels.
“Als we naar al die gevolgen samen kijken, is het duidelijk dat ze over de hele wereld voorkomen”, zei Rosenzweig  bij de voorstelling van de studie. “We realiseren ons dat de klimaatverandering nu al de manier verandert waarop de wereld in elkaar zit.”