Extreem weer maakt de risico's voor wie oversteekt nog groter

Klimaatverandering maakt migratie tussen Mexico en VS nog gevaarlijker

J Brew (CC BY-SA 2.0)

Migranten riskeren al decennia lang hun leven in de Sonorawoestijn, op de grens van Mexico en de VS.

Klimaatverandering maakt de gevaren van illegale migratie tussen Mexico en de VS in de komende decennia tot 30 procent dodelijker. Dat blijkt uit onderzoek in Science.

Migranten riskeren al decennia lang hun leven in de Sonorawoestijn, op de grens van Mexico en de VS, door de hitte en het tekort aan water. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn dit jaar zeker 650 mensen omgekomen toen ze probeerden de grens over te steken - het hoogste aantal sinds de start van de tellingen in 2014.

Maar de klimaatverandering maakt die tocht nog gevaarlijker, stelt het onderzoek in Science. De klimaatopwarming leidt tot extreem weer, meer verdamping en toenemende droogtes, en vergroot de risico’s voor wie de oversteek waagt.

‘De studie toont aan dat de reis van migranten de komende 30 jaar aanzienlijk gevaarlijker zal worden’, zegt Reena Walker, onderzoeker aan de Universiteit van Iowa. ‘Tegen 2050 zal de al zware tol van de route door de woestijn waarschijnlijk met meer dan 30 procent toenemen.’

Uit het onderzoek blijkt ook dat de hoeveelheid drinkwater die gemiddeld door een migrant wordt meegenomen niet voldoende is om ernstige uitdroging te voorkomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift