Klimaatverandering treft VS even hard als crisis jaren dertig

Nieuws

Klimaatverandering treft VS even hard als crisis jaren dertig

Klimaatverandering treft VS even hard als crisis jaren dertig
Klimaatverandering treft VS even hard als crisis jaren dertig

IPS

30 juni 2017

Als de klimaatverandering niet wordt aangepakt, zal ze de Amerikaanse economie hard treffen en de ongelijkheid binnen het land nog groter maken. Dat blijkt uit een omvangrijke studie van verschillende Amerikaanse universiteiten in het gezaghebbende Science.

De studie schetst geen vrolijk beeld van de impact die de klimaatverandering in petto heeft voor de Amerikaanse economie: verliezen, herstructurering, herlocatie van de industrie en een toenemende ongelijkheid.

Het team van wetenschappers maakte gebruik van meer dan honderd verschillende klimaatprojecties en berekende voor alle county’s in de VS de gevolgen van hogere temperaturen, veranderende neerslagpatronen en stijgende zeespiegel voor onder meer de landbouw, volksgezondheid, energieconsumptie en werkgelegenheid.

Arizona en Texas

Elke graad opwarming kan de Amerikaanse economie jaarlijks bijna een percent van het bbp kosten tegen 2080. Maar dat cijfer verbergt bijzonder grote verschillen. De ergst getroffen county’s, vooral in staten als Arizona en Texas, die nu al met een warm klimaat kampen, kunnen hun bbp zien krimpen met maar liefst tien tot twintig procent.

De economische activiteit verlegt zich dan naar koelere regio’s, zoals de noordelijke en hoger gelegen staten, die ook profijt halen uit zachtere winters.

Ongelijkheid

‘Een ongebreidelde klimaatverandering zal bijzonder duur uitpakken voor grote delen van de VS’, zegt Solomon Hsiang, hoogleraar Beleidswetenschappen aan de Universiteit van Berkeley. ‘Als we voortgaan op het huidige traject, kan dat resulteren in de grootste transfer van rijkdom ooit van arm naar rijk in dit land.’

Geografisch is er een duidelijk verschil: terwijl het noorden van de VS oranje tot lichtgroen kleurt, kleurt het zuiden dieprood.

‘De toenemende hitte werkt criminaliteit in de hand’

‘Als er geen grote inspanningen worden gedaan om de uitstoot terug te dringen, zullen de kusten rond de Golf van Mexico een zware slag te verwerken krijgen’, zegt Robert Kopp, hoogleraar Planetaire Wetenschappen aan de Rutgers University. ‘De kusten staan bloot aan de stijgende zeespiegel en met name orkanen die in hevigheid toenemen. De toenemende hitte zal onder meer de criminaliteit in de hand werken, de productiviteit van werknemers verlagen, de kosten voor airconditioning verhogen en het leven van mensen in gevaar brengen.’

Dave Center (CC BY 2.0)

De beurscrash van Wall Street had wereldwijd catastrofale gevolgen en gold als directe oorzaak van de crisis van de jaren 30.

Dave Center (CC BY 2.0)​

Grote Recessie

De impact voor de Amerikaanse economie zal vergelijkbaar zijn met die van de crisis van de jaren dertig, waarschuwen de wetenschappers, met het verschil dat de problemen niet verdwijnen na een tijd, en dat de armste regio’s vele malen harder getroffen zullen worden.

‘De “verborgen” kosten van CO2 zijn niet langer verborgen omdat we ze duidelijk zien in de data’, zegt Amir Jina van de Universiteit van Chicago. ‘De uitstoot van onze wagens en energiecentrales is de Amerikaanse economie aan het veranderen. Hier in het Midwesten zien we verliezen in de landbouw die vergelijkbaar zijn met de Dustbowl van de jaren dertig.’

Rekenrevolutie

‘We graven een economische put voor onszelf’

De studie, gebaseerd op 29.000 simulaties van de Amerikaanse economie, was enkel mogelijk door de enorme rekenkracht die computers momenteel bezitten. ‘We zouden dit niet hebben kunnen doen zonder de huidige revolutie in databeheer en -verwerking’, zegt James Rising van de Universiteit van Berkeley. ‘Dankzij deze middelen kunnen we voor het eerst een blik werpen op de toekomst.’

Die unieke kijk op de volgende decennia moet een signaal zijn voor beleidsmakers, zeggen de onderzoekers. ‘We maken vandaag beslissingen over de levens die wij en onze kinderen willen leiden. Mocht de computerrevolutie twintig jaar later gekomen zijn, dan hadden we nu niet kunnen zien wat voor economische put we aan het graven zijn voor onszelf.’