Klimaatverandering: VS hollen achteruit

Nieuws

Klimaatverandering: VS hollen achteruit

Stephen Leahy en Abid Aslam

03 oktober 2007

Terwijl de poolkappen al beginnen te smelten door de klimaatverandering, investeren de grootste Amerikaanse banken miljarden dollars in maar liefst 150 nieuwe steenkoolcentrales. Amerikaanse milieuverenigingen lanceren een nieuwe campagne tegen de 'ecologische blunder'

“Het is gewoon gekkenwerk om nieuwe steenkoolcentrales te bouwen,” zegt Leslie Lowe, programmadirecteur aan het Interfaith Centre on Corporate Responsibility. Ze wijst erop dat er strengere normen op komst zijn en dat winst maken met de aantasting van het milieu en de volksgezondheid hoe dan ook immoreel is. En toch is dat precies dat wat de Bank of America and Citi (voorheen Citigroup) doen volgens een nieuw rapport “Banks, Climate Change & the New Coal Rush” van het Rainforest Action Network (RAN).
Volgens de actiegroep zijn steenkoolcentrales wereldwijd de grootste bron van CO2-uitstoot. In de VS produceren steenkoolcentrales ongeveer de helft van de elektriciteit, maar ze zijn wel goed voor vier vijfde van de CO2-uitstoot van de stroomsector. De bouw van de nieuwe centrales met een voorziene levensduur van 50 jaar zou zowat elke klimaatinspanning van de VS teniet doen. Het RAN roept dan ook op tot een moratorium op de bouw van de nieuwe centrales. Het krijgt daarbij de steun van een coalitie van milieuverenigingen, religieuze organisaties en politici als Al Gore, John Edwards, John Kerry en de leider van de meerderheid in de Senaat, Harry Reid.
Rebecca Tarbotton van het RAN vindt dat de naar schatting 140 miljard dollar die nu naar steenkoolprojecten gaat, beter geïnvesteerd kan worden in duurzame energiebronnen of energie-efficiëntie: “Als dat bedrag geïnvesteerd zou worden in energie-efficiëntie, zou de energiebehoefte van de VS tegen 2025 met 19 procent verminderen. Dan hebben we dus geen nieuwe steenkoolcentrales meer nodig”.
Citi reageerde met de stelling dat “we samen met onze klanten, milieuverenigingen en andere betrokken partijen een verantwoordelijke en sterke leiderspositie innemen rond klimaatverandering”. De bank wijst erop dat ze de komende tien jaar meer dan vijftig miljard dollar investeert in klimaatvriendelijke inspanningen, meer dan enig ander bedrijf. Een woordvoerder van Bank of America wijst dan weer op het belang van steenkool voor de Amerikaanse energievoorziening. “Meer dan de helft van onze elektriciteit komt uit steenkool.”
Maar de milieuverenigingen zijn niet onder de indruk. In 2006 investeerde Citi meer dan 38 miljard dollar in de energiesector, waarvan slechts één investering in alternatieve energie. De bank investeerde tweehonderd keer meer in ‘vuile energie’. De coalitie wil dat de bank niet langer vervuilende projecten steunt en meer investeert in alternatieve energiebronnen.
Wat de veelbesproken ‘schone steenkool’ betreft, blijven de actievoerders sceptisch: er is momenteel geen technologie om CO2 op te vangen en op te slaan, en zelfs als die technologie ontwikkeld wordt, kan ze pas over tien of twintig jaar toegepast worden. Ze wijzen er bovendien op dat de mijnbouw een erg schadelijke activiteit blijft. Citi heeft miljoenen dollars geïnvesteerd in mijnbedrijven die steenkool winnen via het zogenaamde Mountaintop Removal (MTR), waaronder Massey Energy, Arch Coal, en Alpha Natural Resources. Die bedrijven zijn volgens het rapport verantwoordelijk voor de teloorgang van meer dan een miljoen hectare wouden en bergen in de Appalachen. De mijnbouw produceert ook bergen giftig afval.
De bouw van de nieuwe centrales heeft ook internationale implicaties. “Als de plannen uitgevoerd worden, zal de steenkoolsector in de VS binnen vijf jaar groter zijn dan die van India en vergelijkbaar met die in China,” zegt Tarbotton. De Verenigde Staten zouden dan nauwelijks nog geloofwaardig zijn als ze die landen willen overtuigen om milieuvriendelijker te worden.