Klimaatverandering zet eiland op de kaart

Nieuws

Klimaatverandering zet eiland op de kaart

Klimaatverandering zet eiland op de kaart
Klimaatverandering zet eiland op de kaart

Joren Gettemans

16 september 2011

De klimaatverandering bedreigt eilanden over de hele wereld, maar heeft er ook eentje bij gemaakt. De laatste editie van Times Comprehensive Atlas of the World vermeldt Uunartoq Qeqertaq, een eiland dat ontdekt werd door het afsmelten van de ijskap over Groenland.

De klimaatverandering is eilanden meestal niet goed gezind: door de stijgende zeespiegel dreigen eilanden en atollen over de hele wereld te verdwijnen onder het water. Maar diezelfde smeltende ijskappen die de zeespiegel doen stijgen, kunnen ook nieuwe eilanden blootleggen, zoals Uunartoq Qeqertaq voor de kust van Groenland.
Het eiland, dat in het Inuit “Opwarmend eiland” betekent, werd door het gezaghebbende naslagwerk Times Compreshensive Atlas of the World permanent genoeg bevonden en figureert in de nieuwe editie van de atlas, naast andere nieuwkomers als Zuid-Soedan, snel groeiende wereldsteden en grote infrastructuurprojecten.

“Elke nieuwe editie van de atlas geeft mensen over de hele wereld een up-to-date en accuraat beeld van de staat van de planeet”, zegt Jethro Lennox van Times Atlas. “Met elke nieuwe kaart zien we hoe het milieu verandert, en we maken ons steeds meer zorgen dat in de nabije toekomst belangrijke geografische kenmerken voor altijd zullen verdwijnen.”

Wit wordt bruin

Ook Groenland zelf is bijvoorbeeld ingrijpend veranderd: Times moest 15 procent van de oppervlakte die in de vorige editie nog wit ingekleurd was, vervangen door bruin gebied, omdat de ijskap er verdwenen is. Antarctica volgt hetzelfde patroon nadat grote stukken ijs zoals Larsen B afgebroken zijn.

Overal ter wereld krimpen meren en zeeën: de zeespiegel van de Dode Zee is met 12 meter gezakt in 12 jaar, vergelijkbaar met drie dubbeldekkerbussen boven op elkaar, om de woestijn de irrigeren. Machtige rivieren als de Colorado bereiken meestal de zee niet meer door de effecten van dammen, irrigatie en verdamping. Volgens Lennox is het goed mogelijk dat enkele van de rivieren de volgende editie van de atlas niet meer halen.