Klimaatwijziging geeft Braziliaanse soja flinke knauw

Nieuws

Klimaatwijziging geeft Braziliaanse soja flinke knauw

Klimaatwijziging geeft Braziliaanse soja flinke knauw
Klimaatwijziging geeft Braziliaanse soja flinke knauw

Fabiana Frayssinet

17 september 2013

Het rendement van soja, een van de belangrijkste Braziliaanse exportproducten, kan tegen 2050 met een kwart dalen, blijkt uit een nieuw rapport. Ook andere gewassen kunnen klappen krijgen door de klimaatwijziging.

De temperatuur in Brazilië kan tegen 2100 met 3 tot 6 graden stijgen, blijkt uit het eerste uitvoerige rapport over de gevolgen van de klimaatwijziging voor het uitgestrekte land. Bij de meest zichtbare gevolgen zullen de verliezen in de landbouw zijn.

Bij sommige gewassen is de achteruitgang nu al te zien. De verliezen voor de landbouw kunnen tegen 2020 al opgelopen zijn tot meer dan 2 miljard euro per jaar.

Sterke hittegolven

“Als de temperatuur blijft stijgen en dalen zoals we nu zien, dan zullen we zeer sterke hitte- en koudegolven krijgen, met verliezen voor de landbouwproductie als gevolg”, zegt een van de auteurs van het rapport, Eduardo Assad van Embrapa, het landbouwonderzoekscentrum van de overheid.

Voor soja voorspelt het rapport een rendementsverlies van 24 procent tegen 2050. Brazilië is de grootste sojaexporteur ter wereld. Bovendien is het belangrijk voor de Braziliaanse huishoudens. Ook voor bonen, rijst, maïs, rietsuiker, koffie en sinaasappel verwacht het rapport een daling van het rendement.

Drie rapporten

Het rapport is het eerste van drie rapporten van het Braziliaanse klimaatpanel dat in 2009 door de ministeries van Wetenschap, Technologie en Milieu is opgericht. Het bevat werk van 345 onderzoekers. De volgende twee rapporten verschijnen in oktober en november.

In het Amazonegebied kan de neerslag met 45 procent dalen. Aangezien in die regio veel waterkrachtcentrales worden gebouwd, houdt dat ook risico’s in voor de energievoorziening. In de zuidelijke pampavlaktes kan de neerslag met 40 procent toenemen, met overstromingen als gevolg.

Voedselzekerheid

“Zonder twijfel is dit een kwestie van voedselzekerheid”, zegt Carlos Rittl van het Wereldnatuurfonds in Brazilië. “In bepaalde streken zal het niet langer mogelijk zijn gewassen te kweken.

Volgens Assad besluit het rapport niet dat de voedselzekerheid in het gedrang komt. Maar men moet wel anticiperen op een “mogelijke verandering van de landbouwgeografie”, zegt hij.

Onderzoek van Embrapa en de Universiteit van Campinas geeft aan dat de koffiegebieden in het zuidoosten niet langer geschikt zullen zijn voor koffieteelt. Embrapa werkt al aan de ontwikkeling van koffievariëteiten die beter bestand zijn tegen de nieuwe klimaatomstandigheden. Het onderzoekcentrum werkt ook aan een gelijkaardige oplossing voor de soja-, maïs-, sorghum- en bonenteelt.