Kloof tussen blank en zwart in VS na 50 jaar nog altijd even groot

Fibonacci Blue (CC BY 2.0)

 

De vooruitgang die de burgerrechtenbeweging in de VS in de afgelopen vijftig jaar heeft geboekt, is gestagneerd of is op sommige punten zelfs teruggedraaid. Dat staat in een deze week verschenen rapport ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Kerner-commissie.

De Kerner-commissie, gevormd onder president Lyndon Johnson, bracht in 1968 een rapport uit waarin gesproken werd over “twee samenlevingen, gescheiden en ongelijk”. Het deze week verschenen rapport Healing Our Divided Society constateert dat armoede is toegenomen, dat sprake is van gescheiden scholen en een groeiende kracht van blanke racistische groepen.

Meer armoede

Beleid in de jaren 1960 om segregatie op scholen tegen te gaan werkte in eerste instantie, maar vanaf het einde van de jaren 1980 ging het weer achteruit. In 1988 ging bijna de helft van alle gekleurde kinderen naar een school waar de meeste leerlingen blank waren. Vandaag is dat gedaald tot 20 procent.

Armoede is volgens het rapport zo’n groot probleem geworden, dat het de democratie kan bedreigen.

‘Ik was 37 toen ik in de Kerner-commissie zat. Wie had gedacht dat we vijftig jaar later nog steeds over dezelfde dingen zouden praten? Dat is triest’, zei Fred Harris, het enige nog levende lid van de Kerner-commissie uit 1968, tegen Amerikaanse nieuwszender NPR.

Harris was ook betrokken bij de totstandkoming van dit nieuwe rapport dat in boekvorm is gepubliceerd, net als het rapport van de Kerner-commissie in 1968.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.