Knallende vrieskou in Canada en de VS

Nieuws

Knallende vrieskou in Canada en de VS

Knallende vrieskou in Canada en de VS
Knallende vrieskou in Canada en de VS

Stef Heivers

09 januari 2014

In Canada en in sommige, noordelijk gelegen delen van de VS zorgt de extreme vrieskou dezer dagen voor zogenaamde 'vorstbevingen'. Deze toch wel opmerkelijke natuurverschijnselen gaan doorgaans gepaard met flink wat kabaal.

Heel wat Canadese burgers zijn de voorbije dagen opgeschrikt door luide knallen en/of trillingen die het gevolg zijn van de extreem lage temperaturen. In de volksmond worden dit ‘vorstbevingen’ genoemd. De officiële term luidt ‘cryoseismiek’ en verwijst naar rotsbodems die uiteensplijten. Wanneer water in een rotsachtige bodem sijpelt en daar vervolgens bevriest, ontstaat er forse druk op dat gesteente waardoor het uiteindelijk gaat kraken en openscheuren, wat het nodige lawaai met zich meebrengt.

Een bevroren flesje bier

De Nederlandse weerman Raymond Klaassen vergelijkt het in werking tredende mechanisme bij zo’n vorstbeving met dat van een lauw flesje bier dat je nog snel even in de diepvriezer steekt. ‘Een paar uurtjes later is het flesje gesprongen omdat het bier bevroren is en is gaan uitzetten. Op het moment dat het flesje springt kan dat met een knalletje gepaard gaan.’ In ons land werd er tot dusver nog geen gewag gemaakt van zulke ijsknallen. Wellicht omdat de temperaturen hier niet diep genoeg zakken of onze ondergrond zich daar niet voor leent.

Sociale media

Vooral op Twitter krijgt het fenomeen ondertussen heel wat aandacht. Dat leidde zelfs tot enkele ludieke berichten. Zo twitterde de Canadees en National Post-cartoonist Steve Murray: ‘Het is niets, schat. Gewoon een vorstbeving. Ga terug slapen’. Een zinrijke inwoner van Ontario liet ’s nachts dan weer weten dat hij ‘weer hetzelfde gehoord’ had en dat hij ‘bijna overtuigd raakte dat het de Boogeyman was’.