Kogelvrije boekentassen in de VS

In de Verenigde Staten kan je boekentassen en dekens van kogelvrij materiaal kopen voor schoolkinderen, om hen te beschermen tegen schietincidenten op school. Deze maand nog zijn er zes “massa-schietpartijen” gerapporteerd in de VS.

  • @CC Gamma Man CC BY 2.0 Leden van de Open Carry Tarrant Country in Virginia @CC Gamma Man CC BY 2.0

Kogelvrije bescherming

Het Amerikaanse bedrijf BulletBlocker verkoopt vanaf nu boekentassen en jasjes van kogelvrij materiaal aan bezorgde ouders en het bedrijf ProTecht maakt dekens die beschermen tegen kogels, maar ook tegen vallende voorwerpen tijdens een tornado. Beide bedrijven zijn gedreven door de vele schietincidenten op publieke plaatsen in de Verenigde Staten, waaronder ook in scholen en universiteiten.

Volgens Burke, de algemeen directeur van BulletBlocker, groeit de de verkoop gestaag maar is er steeds een piek na schietincidenten of andere gewelddadige gebeurtenissen waar kinderen bij betrokken waren. Zo kreeg hij na het schietincident aan de Seattle Pacific Universityn een telefoontje van een ouder die kogelvrije boekentassen voor de hele buurt wilde bestellen.

Volgens Kenneth Trump, een veiligheidsexpert van de National School Safety and Security Services, bieden die producten geen oplossing, ondanks de goede bedoelingen van de verkopers. Hij wees er ook op dat veel van de verkopers de situaties in scholen niet schijnen te kennen. Zo zullen boekentassen waarschijnlijk niet helpen, omdat op veel scholen de kinderen hun tassen in een kastje moeten steken. Bovendien hebben de meeste scholen niet het budget voor de kogelvrjie dekens, die 1000 dollar per stuk kosten.

Tussen 2013 en 2014 waren er 74 schietincidenten in de Verenigde Staten, gemiddeld is dat één per week. Deze maand waren er zes incidenten, verspreid over de VS.

De gun extremists

Een opvallende beweging binnen de voorstanders van het recht op wapens zijn de zogenaamde “gun extremists”. De groepering heet “Open Carry Tarrant Country” en strijdt voor meer rechten in verband met wapens. Zo betoogden ze voor hun recht wapens te dragen door bewapend rond te wandelen langs wegen en fastfood ketens in Texas, waarop de ketens wapens in hun restaurants verboden en de beweging werd door de National Rifle Association (NRA), berispt.

De “Open Carry” activisten staan erom bekend agressief te reageren op tegenstand en kritiek. Zo werd cameraman james Henry, die de leden van “Open Carry Tarrant Country” filmde terwijl ze met geweren protesteerden, door de betogers achtervolgd, geïntimideerd en dan zelf gefilmd door hen. Het bedrijf waarvoor hij werkte kreeg dreigtelefoontjes en doodsbedreigingen. Ook werd het telefoonnummer van een vrouw vrijgegeven die de politie belde tijdens een betoging.

Het magazine “Mother Jones” wees erop hoe vaak de agressie van deze groeperingen tegen vrouwen gericht zijn, of specifiek tegen “Moms Demand Action”, een groepering van moeders die strengere wapenwetten eisen. Een lid van de “Open Carry Tarrant Country” uit Florida uploade een youtube filmpje op moederdag, 15 mei, waarin je kan zien hoe hij een affiche van hen beschiet. In een ander filmpje tegen “Moms Dmand Action” schieten ze een vrouwelijke mannequinpop aan flarden.

Wel of geen wapenwet

In verschillende staten zijn er initiatieven geweest om het aantal wapens in te perken, zoals het  “Gun Buyback program”, waarbij je jouw geweren kan verkopen aan de politie. Die hebben echter gefaald. Vooral oude geweren werden ingediend, om er wat aan te verdienen. Ook een achtergrondonderzoek bij de aankoop van een geweer is niet het antwoord, volgens critici. Bij de verkoop met het huidig geldende achtergrondonderzoek zijn weinig vuurwapens. 

In een gesprek met Obama vroeg David Karp, de CEO van de website Tumblr, naar zijn mening naar wapenwetten, met het schietincident van Oregon in gedachten. ‘De VS heeft hierover wat zelfonderzoek te doen’, verklaarde Obama. ‘Dit is de norm geworden, de mate van wapengeweld in de VS is off the charts. Er is geen enkel ander ontwikkeld land op aarde dat dit zou tolereren. Het enige wat dit kan veranderen is de publieke opinie. Als de publieke opinie geen verandering eist, zal het ook niet gebeuren.’

Volgens Obama ligt het probleem niet slechts bij geestenzieken die schietincidenten veroorzaken. ‘De Verenigde Staten hebben geen monopolie op geestenzieken, die zijn er overal. Toch hebben we meer massaschietincidenten dan elders. Het verschil is dat mensen hier munitie kunnen inslaan in hun huizen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.