Koninklijk huwelijk kreeg drie keer meer zendtijd dan Jemen in 2018

Nieuws

Koninklijk huwelijk kreeg drie keer meer zendtijd dan Jemen in 2018

Koninklijk huwelijk kreeg drie keer meer zendtijd dan Jemen in 2018
Koninklijk huwelijk kreeg drie keer meer zendtijd dan Jemen in 2018

IPS - Jim Lobe

06 maart 2019

De oorlog in Jemen, sinds begin vorig jaar de “ergste humanitaire ramp in de wereld” genoemd door de Verenigde Naties en onafhankelijke hulporganisaties, kreeg in de VS in totaal 20 minuten aandacht van tv-zenders ABC, NBC en CBS in het avondnieuws in 2018.

© Robbie Dale (CC BY-SA 2.0) & Hugh Macleod / IRIN (CC BY-NC-ND 2.0)

© Robbie Dale (CC BY-SA 2.0) & Hugh Macleod / IRIN (CC BY-NC-ND 2.0)

Diezelfde zenders besteedden op weekdagen 71 minuten aan de Britse koninklijke bruiloft en samen in totaal 100 minuten aan de redding van een twaalftal jonge voetballers die vastzaten in een grot in Thailand, blijkt uit het laatste Tyndall Report.

De brutale moord op Washington Post-columnist Jamal Khashoggi is een van de weinige buitenlandse nieuwsonderwerpen die de top 20 van meest gecoverde onderwerpen in 2018 haalde.

In scherp contrast daarmee staat de brutale moord op Washington Post-columnist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanboel in september. Die zaak kreeg 116 minuten aandacht van de drie netwerken. Daarmee is het een van de weinige buitenlandse nieuwsonderwerpen die de top 20 van meest gecoverde onderwerpen in 2018 haalde.

De redding van de jongens uit de Thaise grot was duidelijk een dramatisch, emotioneel en toegankelijk verhaal dat zich goed leende voor tv-nieuws. Het aantal levens dat in Thailand op het spel stond, was echter een kleine fractie van het aantal mensen dat naar schatting is omgekomen in Jemen. Die schattingen lopen uiteen van minstens 10.000 tot meer dan 100.000 slachtoffers. Zo’n 80.000 kinderen jonger dan vijf jaar kampen met ondervoeding of zijn mogelijk door honger omgekomen sinds 2015.

Zo’n 360.000 kinderen lijden op dit moment onder extreme ondervoeding, terwijl 20 miljoen Jemenieten niet in staat zijn zichzelf en hun gezin goed te voeden en bijna 10 miljoen mensen op de rand van honger staan, zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres deze week. Deze recente cijfers hebben betrekking op bijna de helft van de bevolking van het armste Arabische land.

Klimaatverandering

Het gebrek aan aandacht voor Jemen is symptomatisch voor de manier waarop de grote nieuwsnetwerken – samen de belangrijkste bron van internationaal nieuws in de VS – omgaan met buitenlands nieuws. Gemiddeld stemmen meer dan 22 miljoen huishoudens ‘s avonds af op de nieuwsuitzendingen, vier keer het aantal dat naar de drie grote kabelnetwerken Fox News, MSNBC en CNN kijkt op een willekeurige avond.

Buitenlands nieuws was goed voor 7,5 procent van al het nieuws in de uitzendingen van Fox News, MSNBC en CNN.

Volgens het Tyndall Report was de aandacht voor buitenlands nieuws in de VS in 2018 het laagst sinds uitgever Andrew Tyndall in 1988 begon met het systematisch volgen van de uitzendingen van de drie zenders op weekdagen. Buitenlands nieuws was goed voor 7,5 procent van al het nieuws in die uitzendingen.

Tyndall laat desgevraagd weten dat de verkiezingen in Brazilië en Mexico, en een van de grootste crises in Europa, namelijk de Brexit, niet voorkomen in de top 30 van buitenlandse nieuwsonderwerpen.

”Voor de internationale crisis waar de hele wereld mee te maken heeft, klimaatverandering, was weinig aandacht. Symptomen zoals natuurbranden en orkanen kwamen wel prominent in het nieuws”, zegt Tyndall. “Het ging hier echter net name om symptomen in eigen land, en niet zozeer over de wereldwijde gevolgen van de klimaatverandering. Ik ben zeer pessimistisch over de capaciteit van deze nieuwsorganisaties om hun manier van werken te hervormen en terug te keren naar hun traditionele, wereldwijde missie.”

Brett Kavanaugh

Het is het ongeëvenaarde bereik van deze zenders en de invloed van grote sponsors (vergeleken met adverteerders op kabelnetwerken), waardoor het nieuws van deze netwerken altijd zo gebracht moet worden dat het veel kijkers trekt. De nieuwsagenda van deze zenders – hoe oppervlakkig, sensationeel en binnenlands die ook is – zegt iets over de manier waarop Amerikanen gebeurtenissen in het buitenland zien en begrijpen.

Het verhaal dat vorig jaar de meeste aandacht kreeg bij de drie grote netwerken, was volgens Tyndall de nominatie en bevestiging van rechter Brett Kavanaugh bij het Hooggerechtshof (426 minuten). Daarna volgt de kwestie rond de mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen van 2016 (332 minuten).

Drie van de vier daaropvolgende grote nieuwsverhalen gingen over extreem weer en de gevolgen daarvan: de bosbranden in Californië (242 minuten), de strenge winter (234 minuten) en orkaan Florence in North en South Carolina (203 minuten). De aandacht bleef echter vooral beperkt tot de directe impact van deze gebeurtenissen. Voor de mogelijke relatie met klimaatverandering was nauwelijks aandacht.

Naast de onderzoeken naar Russische inmenging in de Amerikaanse politiek was de topontmoeting tussen Noord-Korea en de VS een belangrijk buitenlands nieuwsverhaal (212 minuten).

Niet onverschillig

Humanitaire en mensenrechtenorganisaties die hadden gehoopt dat de aandacht voor de moord op Khashoggi zou leiden tot meer interesse voor de door de Saoedi-Arabië geleide campagne in Jemen, kwamen bedrogen uit, afgaand op de cijfers van Tyndall.

Het gebrek aan media-aandacht voor Jemen na Khashoggi leidde niet tot onverschilligheid bij het Congres

Van de in totaal 20 minuten over Jemen in 2018, werden 13 minuten uitgezonden voor de dood van Khashoggi. Slechts zeven minuten volgden daarna. CBS zond in totaal 11 minuten uit, de overgebleven minuten zijn gelijk verdeeld over NBC en ABC.

Het gebrek aan media-aandacht voor Jemen na Khashoggi leidde echter niet tot onverschilligheid bij het Congres. Grotendeels aangezet door een campagne van de Washington Post en andere gedrukte media, kwam het Congres met een aantal resoluties die leidden tot het verminderen van de Amerikaanse steun aan de door de Saoedi’s geleide campagne in Jemen.

Wereldbeeld

Als het avondnieuws van de grote netwerken iets zegt over hoe Amerikanen de wereld buiten hun eigen grenzen zien, is dat beeld niet rooskleurig. Zoals Tyndall zelf zei, Zuid-Amerika en Afrika ten zuiden van de Sahara – samen goed voor 2 miljard inwoners – kwamen niet in beeld. Aandacht voor de opkomst van autoritaire bewegingen in Europa ontbrak eveneens, net als minuten voor Zuid- en Zuidoost-Azië – los van de redding uit de grot.

En ondanks de miljarden die de VS in de afgelopen twintig jaar besteedden aan het stabiliseren van het Midden-Oosten, was ook deze regio – met uitzondering van het staartje van de campagne tegen de Islamitische Staat – amper terug te zien bij de grote netwerken. Irak, waar de VS sinds de invasie in 2003 meer dan een miljoen militairen naartoe stuurden, kwam niet voor in de top 30 van nieuwsverhalen in 2018.

Ook Israël bleef min of meer in de schaduw. Ondanks honderden Palestijnse slachtoffers door Israëlische kogels in de Gazastrook, daalde de aandacht voor Palestina vorig jaar van 42 minuten in 2017 (toen al een laagterecord) naar 29 minuten in 2018.