Polis verzekert eilanden tegen schade door stormen

Koraalrif in Hawaï krijgt verzekeringspolis

photoeverywhere (CC BY 3.0)

Koraalriffen voor de kust van Hawaï krijgen een nieuwe bescherming tegen toenemende stormen: een verzekeringspolis. Die is gesloten door de Amerikaanse organisatie The Nature Conservancy, ter waarde van 2 miljoen dollar.

The Nature Conservancy hoest een premie van 110.000 dollar op, die de meeste Hawaïaanse eilanden tot eind 2023 dekt. De polis verzekert de eilanden tegen schade door stormen: van zodra een bepaalde windsnelheid wordt bereikt, komt de verzekering tussenbeide om schade te helpen vergoeden.

1,5 miljoen per hectare

Die koppeling aan windsnelheid is belangrijk: zo hoeft de milieuorganisatie niet eerst een tijdrovend schadedossier op te stellen vooraleer ze de verzekering kan aanspreken. The Nature Conservancy zal vervolgens met toestemming van de staat het ingezamelde geld gebruiken om zwaar getroffen riffen te repareren.

Dat is een duur en tijdrovend proces: gebroken fragmenten van het rif worden met cement of harsen opnieuw samengesteld, goed voor een prijskaartje van zo’n 10.000 tot 1,5 miljoen dollar per hectare, afhankelijk van de schade.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3253   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift